/ Ekonomija / SAD se podigla za 3 mesta na listi finansijski netransparentnih zemalja
BiF Analize Čitajte B&F online

SAD se podigla za 3 mesta na listi finansijski netransparentnih zemalja

This post has already been read 883 times!

Na prvom mestu liste zemalja sa najvećom tajnošću bankovnih podataka ove godine našla se Švajcarska a odmah iza nje je Hong Kong. Sjedinjene Države su zauzele treće mesto zbog odbijanja da uzmu učešće u globalnoj akciji razmene podataka banaka koju je osmislio OECD.

Ovakvo rangiranje na listi koju je sastavila grupa eksperata Tax Justice Network (TJN) SAD su zaslužile zbog netransparentnosti u finansijskom sektoru. Uprkos tome što je ova zemlja kreirala sopstveni sistem za prikupljanje podataka koji primorava banke širom sveta da nju izveštavaju o računima američkih građana koji se u njima nalaze (kako bi se izbegla utaja poreza u inostranstvu), ona sama to ne čini.

“Ovakav pristup Amerike stvara ogromnu rupu u međunarodnim naporima da se suzbiju utaja poreza, pranje novca i drugi finansijski prekršaji”, saopštio je TJN.

Da podsetimo, ova lista se objavljuje na svake dve godine, a 2013. se Amerika nalazila na šestom mestu, što znači da je u međuvremenu postupanje u ovim situacijama dodatno pogoršala.

Iza SAD se na listi nalaze Singapur i Kajmanska ostrva, što je pogoršanje za Singapur koji je sa petog pao na četvrto mesto. Inače, i Singapur i Hong Kong u svetskom ofšor poslovanju imao udeo svaki po 4%.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close