Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Paori

B&F reč nedelje: Paori

by bifadmin

Danas je četrnaesti dan protesta paora koji se ne slažu sa idejom o prodaji zemlje strancima i traže povlačenje novog Zakona o poljoprivrednom zemlijštu, za koji smatraju da to omogućava.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) predala je u ime poljoprivrednika zahtev da se iz skupštinske procedure povuče Predlog izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ali posle toga čuli smo da LSV ne zastupa sve poljoprivrednike i da među ljudima koji protestuju ima podela.

Nesuglasice su izbile na videlo baš kada je LSV najpre paore pozvala na veliki zajednički skup, a onda naprasno dogovorila da njihovi traktori predvođeni stranačkim liderom dođu ispred Skupštine, dok su seljaci širom Vojvodine ostali u blokadi. Tako je nekima, to jest većini, uskraćena mogućnost da se bore za svoja prava.

 

Paori 2

 

Osim toga, ova pobuna protiv novog zakona podstakla je još podela, i to među opozicijom. Partije koje nisu na vlasti, umesto da se ujedine, uspele su da se podele i po pitanju ko je iskreniji zastupnik poljoprivrednika. Otkad je predlog zakona ušao u skupštinsku proceduru najglasniji u odbrani prava paora postali su vojvođanska pokrajinska vlada, njen predsednik Bojan Pajtić i Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka. Pridružili su se i Socijaldemokratska stranka, Pokret za preokret i drugi, ali samo je Čanak obezbedio prolaz traktorima do Doma Narodne skupštine Srbije.

U medijima su se pojavile vesti o tome kako je bilo razgovora sa Ministarstvom poljoprivrede i kako su se suprotstavljene strane približile postizanju dogovora, ali ispostavilo se da to ne važi za sve poljporivrednike. U Nezavisnoj asocijaciji poljoprivrednika demantovali su taj dogovor, i na ovo saopštenje Ministarstva odgovorili – protestom.

Uprkos netačnim izjavama Ministarstva i (pre)velikom interesovanju političkih partija za ovaj protest, paori su jasno rekli da ne žele da ga politizuju, već da se njime, kako kažu, bore za opstanak.

Njihov osnovni problem sa ovim zakonom je činjenica da je njime predviđeno da se 30 odsto državnog zemljišta izda u zakup na 30 godina isključivo pravnim licima. Paori misle da će najveći deo obradive zemlje dobiti tajkuni i strane kompanije protiv kojih oni nemaju šanse na tržištu.

 

Paori 1

 

Glavni zahtev poljoprivrednika je da se ukine mogućnost prodaje zemljišta, kako ono ne bi moglo da postane vlasništvo stranih državljana, kao i da se onemogući izdavanje zemljišta bez licitacije.

Za sada izgleda da oni neće odustati od svojih zahteva, ma koliko vremena bude trebalo da provedu na ulici. Dok se bore protiv novog zakona poljoprivrednici žele slobodan prolaz za svoje traktore kao i veću medijsku zainteresovanost za njihov protest jer trenutno samo nekoliko medija povremeno pusti neku vest o protestu.

Pa ipak, pokazala su naša praćenja, ova tema je prošle nedelje bila česta u medijima.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...