Home VestiEkonomija Saudijska Arabija i obara tuđu proizvodnju nafte

Saudijska Arabija i obara tuđu proizvodnju nafte

by bifadmin

Na redovinom sastanku predstavnika zemalja članica OPEC, odlučeno je da neće biti smanjivanja proizvodne kvote od 31,5 miliona barela dnevno koliko OPEC trenutno proizvodi.

Nakon objave ove vesti cena nafte je naglo pala za dodatna 4% pa se sada nalazi vrlo blizu najnižeg nivoa u poslednjih sedam godina. U trenutnku pisanja analize na platformama Admiral Markets-a cena WTI nafte iznosi 40,42$ po barelu, a cena BRENT nafte 43,03$ po barelu.

Razlog insistiranja OPEC na visokim proizvodnim kvotama u situaciji u kojoj je globalna proizvodnja nafte rekordno visoka je jednostavan. Saudijska Arabija – najuticajnija članica OPEC, koja od svih zemalja na svetu ima najniži trošak proizvodnje nafte, želi dodatnim rušenjem cene uništiti proizvodnju u drugim zemljama kako bi zadržala svoj udeo u ukupnoj svetskoj proizvodnji i značajan utiecaj na cenu nafte.

Druge arapske zemlja koje su članice OPEC za sada podržavaju ovakvu politiku Saudijske Arabije, ali npr. Iran i Venezuela nisu zadovoljni odlukom koja će vrlo verovatno dovesti do dodatnog pada cena. Predstavnik Venezuele, koja je zahtevala smanjenje proizvodnje od 5%, nakon sastanka je otvoreno izjavio da je trenutna situacija „katastrofalna“.

Ipak, saudijski plan za sada delimično funkcioniše. Proizvodnja nafte u SAD od maja postepeno opada, a broj aktivnih bušotina je u godinu dana pao sa 1.030 na 545.

Na osnovu odluke donesene u petak, većina stučnjaka za naftno tržište sada očekuje da će cena nafte vrlo brzo pasti ispod 40$ po barelu, a neki čak smatraju da ne treba isključiti ni pad na 30$.

Analitičari Admiral Markets-a se slažu da postoji velika verovatnoća da će cena nafte u kratkom roku pasti ispod 40$ po barelu, no smatraju da se cena neće duže od nekoliko meseci zadržati na tako niskom nivou.

Dodatan pad cene će ubrzati zatvaranje bušotina koje imaju visok trošak proizvodnje i dovesti do otkazivanja novih investicija u naftnoj industriji, što će dugoročno smanjiti razliku između ponude i potražnje.

Sve niža cena će povećati potržanju nafte od strane krajnjih potrošača, ali i velikih kupaca. Kina je već najavila da će u 2016. godini kupiti dvostruko više nafte nego ove godine kako bi iskoristila nisku cenu i napunila strateške rezerve.

Kada se uzmu u obzir događaji neočekivani događaji kao što su političke krize i potencijalni teroristički napadi, postoji velika verovatnoća da će cena nafte ponovo početi da raste i dosegnuti 80$ po barelu, mnogo pre 2020. godine do kada to očekuje Međunarodna energetska agencija (IEA).

Pročitajte i ovo...