Home VestiEkonomija Hoće li cena nafte pasti na 20$ po barelu?

Hoće li cena nafte pasti na 20$ po barelu?

by bifadmin

Razlog za strmoglavi pad sa 115$ na sadašnju cenu u samo godinu i po dana je radikalna promena u politici Saudijske Arabije koja više ne želi cenu nafte držati na najvišem mogućem nivou nego želi povećati ili barem održati svoj udeo u globalnoj proizvodnji i na taj način zadržati uticaj na cenu crnog zlata.

Cena brent sirove nafte je u ponedeljak ujutro pala na najniži nivo u posljednih 11 godina i u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Markets-a iznosi 36,30$ po barelu.

Visoka cena nafte prošlih godina uzrokovala je pokretanje velikih projekata u naftnoj industriji širom sveta. Proizvodnja u Rusiji je ove godine rekordno visoka, a u SAD vrlo blizu rekordnom nivou, čak i uz nagli pad cene. Saudijci rušenjem cene žele da učine neisplativom proizvodnju u drugim zemljama, što bi nužno dovelo do otkazivanja novih projekata i gašenja postojećih bušotina.

Ipak, naftna industrija u drugim zemljama je otpornija nego što se donedavno smatralo. Zamenik ruskog ministra energetike je izjavio da će ruske nafte kompanije početi da smanjuju proizvodnju tek kada cena padne na 0$, čime je hteo da poruči da Rusija ne planira da smanjuje proizvodnju.

Proizvodnja u SAD je takođe otpornija nego što je iko očekivao. Iako je broj aktivnih bušotina značajno pao u poslednjih godinu dana, iz preostalih se vadi gotovo ista količina nafte kao i kada je cena bila preko 100$ po barelu.

Upravo na osnovu nepopuštanja ni jedne relevantne strane po pitanju proizvodnje, banka Goldman Sachs je dala svoju procenu da bi cena nafte mogla da padne na samo 20$ po barelu pre nego što se trend preokrene jer po toj ceni ne samo da se ne isplati ulagati u nove projekte, nego se čak i na dobrom delu postojećih bušotina ostvaruje čisti gubitak, pa bi proizvođači bili prisiljeni gasiti proizvodnju.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da nije realno očekivati pad na tako nisku cenu i da je dno vrlo blizu. Kadgod na tržištima dođe do velikih promena cene, pojavljuju se nerealne prognoze koje se najčešće ne ostvare.

Na početku finansijske krize, kada je cena nafte u jednom trenutku dosegla 147$ po barelu, čak i mnogi ozbiljni analitičari i finansijske institucije su davale prognoze o nastavku rasta unedogled. Upravo je Goldman Sachs 2008. godine smatrao da je samo pitanje vremena kada će cena nafte dosegnuti 200$ po barelu.

Naravno da je uvek moguć pad od još nekoliko posto, ali treba uzeti u obzir da će proizvodnja vrlo verovatno početi da pada ako se cena duže zadrži na ovom nivou, dok će sa svakim novim padom cene potražnja od strane krajnjih potrošača rasti.

Špekulanti na finansijskim tržištima već sada drže rekordne količine prodajnih ugovora, što znači da ponestaje onih koji špekulativnim aktivnostima mogu dodatno da ruše cenu, a prije ili kasnije te prodajne pozicije će se morati zatvoriti kupnjom koja će doprineti rastu cene u budućnosti.

Treba imati na umu i da su globalni proizvodni kapaciteti trenutno samo 2% veći od ukupne potrošnje, što se lako može smanjiti zbog političkih odluka, ratnih sukoba, terorističkih napada, havarija na naftovodima i sl., što bi uzrokovalo nestašicu na osnovu koje bi cena mogla da počne naglo da raste.

Na osnovu svega navedenog, najrealniji scenario je vraćanje cene nafte na 80$ po barelu do 2020. godine, što je službena prognoza Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

Pročitajte i ovo...