Home VestiEkonomija Poželjena reforma poreske politike

Poželjena reforma poreske politike

by bifadmin

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić danas je ocenio da je za privredni rast Srbije na duži rok poželjna reforma poreske politike i blago slabljenje domaće valute.

„Ubrzanje privrednog rasta je centralno pitanje ekonomske politike u Srbiji i treba da se podstiče na održivim osnovama“, rekao je Arsić na predstavljanju novog broja ekonomskog časopisa „Kvartalni monitor“, čiji je glavni urednik.

On je istakao da se u kratkom roku najveći doprinos ekonomskom rastu Srbije može obezbediti učvršćenjem makroekonomske stabilnosti, povećanjem javnih investicija, izgradnjom infrastrukture, oporavkom kreditne aktivnosti, okončanjem privatizacije bivših društvenih preduzeća i suštinskim restrukturiranjem javnih preduzeća.

„U srednjem roku rastu mogu doprineti dosledno sprovodjenje fiskalne konsolidacije jer je Srbije u tome tek na pola puta, zatim poreska reforma kojom bi bili smanjeni porezi na rad a povećani nameti na potrošnju, veće učešće javnih investicija i rashoda za obrazovanje, smanjenje rashoda za zaposlene i subvencije, ali i sistemska politika umerene potcenjenost dinara“, rekao je Arsić.

Kako je objasnio, Narodna banka Srbije trebalo bi da ubuduće sprečava jačanje dinara, a da dozvoli njegovo umereno slabljenje, realno od dva do tri odsto, što bi podsticalo izvoz.

Saradnici „Kvartalnog minitora“ su ukazali da je inflacija u Srbiji već dve godine ispod cilja i tokom prve polovine naredne godine neće ući u ciljane okvire, što ukazuje da je potrebna bolja koordinacija monetarne i fiskalne politike.

„Ako se u narednom periodu nastavi sa deflacijom ili nultnom inflacijom neophodno je dodatno smanjenje restriktivnosti monetarne politike“, kazao je Arsić i naveo da je dobra vest što su u trećem kvartalu ove godine krediti privredi u porastu, i to bez subvencija, za oko 140 miliona evra, što je najveći porast od trećeg kvartala 2013.godine.

Arsić je ocenio da su u 2015. godini ostvareni solidni makroekonomski rezultati, ali da je Srbija po rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP), fiskalnom i spoljnotrgovinskom deficitu i stopi nezaposlenosti medju najneuspešnijim zemljama u Evropi.

„Srbija će tek u narednoj godini dostići pretkrizni nivo BDP-a iz 2008. godine, od dva odsto, što je sporije nego u drugim zemljama centralno-istočne Evrope“, upozorio je Arsić.

Kako je rekao, za Srbiju bi dinamičan rast BDP-a bio četiri odsto, što je potrebno za dostizanje razvijenih evropskih zemalja.

„Za 2016. godinu je planiran budžetski deficit na sličnom nivou kao u ovoj godini, od četii odsto, što je medju višim u Evropi. Odlaganje smanjenja deficita je nekreditbilno i postoji rizik da on u nekoliko narednih godina bude veči od tri odsto“, rekao je Arsić i dodao da bi bilo dobro da u srednjem roku Srbija ima deficit od jedan odsto BDP.

Po oceni autora „Kvartalnog monitora“ iako se stanje na tržištu rada popravlja, nije moguće analizirati kretanja u toj oblasti jer je Republički statistički zavod korigovao podatke samo za 2014. a neophodno je da se to uradi za period od 2009. do 2014. godine.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...