Home VestiEkonomija Javni dug Srbije na kraju novembra premašio 25 mlrd EU

Javni dug Srbije na kraju novembra premašio 25 mlrd EU

by bifadmin

Preliminarni podaci ukazuju na to da je javni dug na kraju novembra premašio 25 mlrd EUR i iznosio je približno 76,5% BDP-a, objavio je u utorak Fiskalni savet Srbije.

Neizvesnost u pogledu budućeg kursa monetarne politike u Evropskoj uniji i SAD, dovela je do novog jačanja dolara u odnosu na evro za 3,6% u novembru, i posledičnog rasta javnog duga za oko 300 mil EUR.

„Nivo zaduženosti Srbije izrazito je osetljiv na velike oscilacije u kretanju deviznih kurseva, usled loše valutne strukture javnog duga, jer je gotovo četiri petine svih obaveza u stranim valutama“, konstatuje Savet i upozorava da će nepovoljna valutna struktura i u narednom periodu biti najveći rizik za kretanje nivoa zaduženost.

Savet podseća da svetski analitičari ne isključuju mogućnost izjednačavanja vrednosti američkog dolara i evra u sledećih nekoliko meseci, te konstatuje da ako se ova predviđanja ostvare, samo po tom osnovu, dug opšte države povećao bi se za oko 500 mil EUR.

U izveštaju za oktobar piše i da je javni dug na kraju oktobra iznosio približno 24,75 mlrd EUR, što je 75,4% BDP.

„U smeru smanjenja ukupne zaduženosti države delovala je otplata dospelih garantovanih kredita preduzeća u državnom vlasništvu u iznosu od gotovo 60 mil EUR, od čega se oko 15 mil EUR odnosi na aktivirane garancije, pre svega „Železare Smederevo“ i „Železnica Srbije“, čije je plaćanje preuzela država“, piše u izveštaju.

Deficit budžeta Republike u novembru 300 miliona dinara

Fiskalni savet Srbije procenjuje, na osnovu preliminarnih pokazatelja o izvršenju prihoda i rashoda, da deficit budžeta Republike u novembru ove godine iznosi oko 300 miliona dinara, što je osetno manje u poređenju sa istim mesecom prošle godine.

Iz Saveta poručuju da, kada se uključe projektni zajmovi, koji obično rastu u novembru i decembru, i fiskalni rezultat ostalih nivoa vlasti, koji će biti na raspolaganju krajem decembra, postoji realna mogućnost da deficit opšte države u novembru bude znatno veći od minusa u republičkom budžetu.

U oktobru je zabeležen deficit opšte države od 12 milijardi dinara, navodi se u publikaciji i dodaje da je to za 8 milijardi dinara lošiji fiskalni rezultat u odnosu na isti mesec prošle godine.

Fiskalni savet, takođe, predočava da deficit budžeta o kome se u javnosti najčešće govori, predstavlja zapravo deficit budžeta Republike u užem smislu, koji je u oktobru iznosio 3,5 milijardi dinara.

„Prava mera oktobarskog deficita države (12 milijardi dinara) obuhvata kapitalne rashode koji se finansiraju iz projektnih zajmova i fiskalne rezultate lokalne samouprave, fondova obaveznog socijalnog osiguranja i javnih preduzeća „Putevi Srbije“ i „Koridori Srbije“, i stoga je gotovo četiri puta veći od republičkog deficita“, dodaje se.

Izvor: Tanjug

Pročitajte i ovo...