Home VestiPolitika i društvo 10% najbogatijih proizvode polovinu zagađenja na planeti

10% najbogatijih proizvode polovinu zagađenja na planeti

by bifadmin

Oko 10% najbogatijih ljudi na svetu proizvodi polovinu emisije štetnih gasova koji uzrokuju klimatske promene, dok siromašni proizvode samo 10% izduvnih gasova, saopštio je Oksfam, organizacija koja se bavi ublažavanjem siromaštva i nejednakosti.

U Oksfamovom izveštaju još piše da se bogati, dakle oni koji su najveći zagađivači, moraju smatrati odgovornim za svoja dela, ma gde oni živeli.

“Ali ne treba izgubiti iz vida da je u zemljama koje se brzo razvijaju veliki broj stanovništva uglavnom veoma siromašan. Naravno, i oni treba da učestvuju u borbi protiv klimatskih promena, ali mislim da ovu borbu treba da predvode bogate zemlje”, rekao je Tim Gor, glavni čovek u Oksfamu za proučavanje klimatskih politika.

Prema izveštaju Oksfama, jedna osoba koja se nalazi među 1% najbogatijih emituje 175 puta više štetnih gasova od osobe koja se nalazi među 10% najsiromašnijih ljudi.

Inače, bogate i siromašne nacije se ne slažu oko pitanja kako treba podeliti odgovornost za zagađivanje planete, odnosno ko šta treba da radi (ili ko koliko treba da plati) kako bi se obuzdalo dodatno zagrevanje planete.

Zemlje u razvoju tvrde da je Zapad mnogo duže i intenzivnije zagađivao planetu dok je bio u procesu razvoja i da treba da snosi veće troškove njenog “ozdravljenja”. One takođe traže uverenje da će dobiti finansijsku pomoć pri prelasku na “zelenu” energiju ali i sredstva za saniranje već nastalih posledica klimatskih promena, kao što su podizanje nivoa mora ili suše.

No, mnoge bogate nacije, predvođene Sjedinjenim Državama, nisu oduševljene takvim predlogom. Ostaje nam da vidimo šta će se svi oni dogovoriti na konferenciji o klimatskim promenama koja se trenutno održava u Parizu.

 

 

Izvor: Gardijan

Pročitajte i ovo...