Home VestiEkonomija Komercijalna banka planira da pre privatizacije unapredi poslovanje

Komercijalna banka planira da pre privatizacije unapredi poslovanje

by bifadmin

Komercijalna banka, koja bi trebalo da se privatizuje u 2017. godini, planira da u 2016. unapredi svoje poslovanje oslanjanjem na zdrav i stabilan postojeći poslovni model, uz razvoj novih strateških inicijativa, maksimiziranje potencijala, dinamičan razvoj novih proizvoda, posebno u oblasti digitalnih usluga, snaženje saradnje sa privredom i jačanjem poverenja klijenata, rekao je novi predsednik Izvršnog odbora pomenute banke, dr Aleksander Piker.

Jedan od bitnih koraka u jačanju Banke i podizanju kvaliteta njenih bilansa na dugi rok predstavlja i jednokratno obavljeno knjiženje ispravki po odobrenim kreditima, koje su izvršene u drugoj polovini 2015, zbog čega je u trećem kvartalu iskazano značajno smanjivanje dobiti u odnosu na prethodnu godinu. Sagledavanja govore da postoje izgledi da će krajem godine biti zabeležen loš rezultat. Knjiženje ispravki Banka je svesno preduzela, sa jasnim ciljem da u kratkom periodu proknjiži sve jednokratne rashode koji su nastali kao rezultat pogoršanja otplatne kondicije klijenata, smanjenja tržišne vrednosti instrumenata obezbeđenja i drugih razloga obezvređivanja određenog broja kredita. Knjiženjem ispravki Banka poboljšava kvalitet portfolia i obezbeđuje realnost iskazanih bilansa, kao i ulazak u 2016. godinu bez potencijalnih opreterećenja ove vrste, stoji u njenom saopštenju.

Takođe je istaknuto da Komercijalna banka ima stabilno i pozitivno poslovanje, uz stalni rast štednje i visoku kapitalnu osnovu.

Pročitajte i ovo...