Home VestiEkonomija Kreditni rejting Srbije na nivou B+

Kreditni rejting Srbije na nivou B+

by bifadmin

Agencija Fič Rejtings (Fitch Ratings) popravila je izglede Srbije za poboljšanje kreditnog rejtinga za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti sa „stabilnih“ na „pozitivne“ i potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou „B+“, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Rejting agencija je ocenila da su popravljanju izgleda za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije doprineli brži ekonomski rast od očekivanog, dosledno sprovodjenje plana fiskalne konsolidacije i smanjenje eksterne neravnoteže.

„Agencija Fič Rejtings revidirala je projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2015. naviše, sa 0,0 odsto na 0,7 odsto, dok se u 2016. očekuje rast od 1,7 odsto. Reviziju projekcija naviše izvršili su zbog bržeg rasta investicija i manjeg pada finalne potrošnje“, navodi NBS.

Kao rezultat sprovodjenja kredibilnog programa konsolidacije, fiskalni deficit u 2015. biće znatno manji od inicijalno projektovanih 6,3 odsto BDP-a i iznosiće 4,1 odsto BDP-a, utvrdio je Fič Rejtings uz ocenu da će nastavak uspešnog sprovodjenja programa konsolidacije doprineti održivosti javnih finansija.

Dodali su da je tekući deficit u 2015. u celosti pokriven stranim direktnim investicijama, što smanjuje potrebu za eksternim finansiranjem, kao i da je „eksterna neravnoteža smanjena i da se u srednjem roku očekuje tekući deficit izmedju četiri i pet odsto BDP-a“.

Pozitivno se ocenjuju i napori Srbije u popravljanju poslovnog okruženja, što potvrdjuje i napredak na rang listi izveštaja o uslovima poslovanja Svetske banke (Doing Business 2016), a kao potencijalni rizik navodi se proces strukturnih reformi, pre svega u javnom sektoru.

Odstupanje od plana dogovorenog sa MMF za rešavanje pitanja strateških javnih preduzeća bi, prema njihovoj oceni, moglo da ima negativan uticaj.

Agencija Fič Rejtings konstatuje da je srpski bankarski sektor, sa adekvatnošću kapitala od 21,4 odsto visoko kapitalizovan, dodaje se u saopštenju.

„Iako visok nivo problematičnih kredita predstavlja izazov, konstatuje se da je Vlada Srbije usvojila strategiju za njihovo rešavanje koja treba da doprinese rastu kreditiranja privatnog sektora“, prenela je NBS.

Centralna banka je podsetila da su posebna dijagnostička ispitivanja kvaliteta aktive 14 banaka, na osnovu čega je ocenjeno da ne postoji potreba za njihovom dokapitalizacijom.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...