Home VestiEkonomija Od januara 2016. podsticaji za zapošljavanje u malim i mikro preduzećima

Od januara 2016. podsticaji za zapošljavanje u malim i mikro preduzećima

by bifadmin

Podsticaji zapošljavanju radnika od 2016. godine važiće i za mala i mikro preduzeća i preduzetnike, i to ako uposle najmanje dva nova radnika, prenose „Novosti“. U tom slučaju poslodavci će moći da povrate 75% poreza i doprinosa. Na toliki „popust“ dosad su mogli da računaju samo investitori koji zapošljavaju najmanje 100 ljudi.

Novi podsticaji zapošljavanju predviđeni su izmenama i dopunama zakona o porezu na dohodak građana o doprinosima na obavezno socijalno osiguranje, koji su trenutno pred poslanicima Skupštine Srbije.

Preduzetnici, mala i mikro preduzeća povraćaj će moći da ostvare do kraja 2017. godine. Novina je i što će postojeće povlastice za nove radnike umesto da kraja juna 2016. važiti godinu i po duže.

Da bi ostvarili uslove da povrate 75% poreza i doprinosa, mala, mikro preduzeća i preduzetnici moraju da povećaju broj radnika u odnosu na stanje 31. oktobra 2015. godine. Ukoliko prvo zaposle samo jednog, a tek onda drugog radnika podsticaji će važiti od momenta upošljavanja drugog. Poslodavci koji su otpuštali radnike na podsticaje mogu da računaju tek kada nadmaše broj sa kraja oktobra.

U Uniji poslodavaca pozdravljaju najavljene izmene i veruju da bi mogle da dovedu do smanjenja rada „na crno“, ali istovremeno naglašavaju da će do realnog rasta zaposlenosti doći tek kada napreduje privreda.

Izvor: eKapija, Novosti

Pročitajte i ovo...