Home Posle 5 Igračke su sve naprednije i zavisnije od interneta

Igračke su sve naprednije i zavisnije od interneta

by bifadmin

Sećate li se kada ste kao dete jedva čekali da otvorite novogodišnje poklone da biste posle mukotrpnog odmotavanja traka i ukrasnog papira shvatili da igračka koju ste želeli nema baterije, i da ne možete njom da se igrate dok ih ne nabavite. A onda vam roditelji nisu dozvoljavali da ih izvadite iz daljinskog upravljača. Nikad kraja vašim mukama.

Ali ta vremena su prošla. Ove godine vaša deca, ili bar deca onih koji žive u razvijenijim državama sa boljim standardom, neće morati da tragaju za polovnim baterijama po kući. Dovoljno će biti da se priključe na WiFi ili npr da skinu nove aplikacije. Današnje igračke su visokotehnološki digitalizovani uređaji sa veštačkom inteligencijom i priključeni na internet.

Kvarc je napravio listu ovakvih igračaka za kojima vlada najveća potražnja na tržištu.

 

BB-8

 

robot igracka

 

Ovo je igračka robot iz najnovijeg dela filma Star wars koja se kontroliše pomoću aplikacija. Da bi se igrali ovim robotom prvo morate da skinete aplikaciju od kompanije Sphero koja proizvodi igračku, koja zauzima 126 MB. Kada skinete aplikaciju treba da se uparite sa botom kompanije preko Blututa, i onda da sačekate da se softver BB-8 aptdejtuje. I konačno, vaš droid je spreman za igranje.

 

Hello Barbie

 

barbi prica

 

Barbika sada govori i povezana je na internet, ali isto kao i u slučaju BB-8 postoji procedura njenog “uključivanja” i potrebna je određena aplikacija. Kompanija koja stoji iza ove igračke reklamira je kao sposobnu “za dvosmernu komunikaciju”. Naime, kada pritisnete Barbikin stomak aktivira se mikrofon koji je povezan sa softverom za prepoznavanje glasa koji procesira ono što ste npr pitali igračku i pronalazi odgovor na internetu. Osim već klasičnih opaski vezanih za vitku dugonogu Barbi i njen uticaj na samopoštovanje kod devojčica, kao i tvrdnje da lutke koje govore ne podstiču razvoj dečje imaginacije, roditeljima je ova igračka zadala neke sasvim nove probleme. Naime, Gardijan piše da je moguće uhakovati lutku i tako prisluškivati želje deteta ali i razgovore odraslih u blizini.

 

Disney Playmation

 

plejmousn

 

Ovo je Diznijeva pola videoigra a pola plejmejšn sistem koji kombinuje fizičke igračke sa digitalnim sadržajem. Ako vam iz prethodne rečenice ništa nije jasno, ne brinite, i mi smo morali da pogledamo u rečnik. Jednostavno rečeno, ovo je neka vrsta igre gde deca mogu da se pretvaraju da su likovi iz filma Osvetnici i da pucaju u male mete. Ali, ovom uređaju su osim instalacije aplikacija potrebne još i – baterije.

 

Konzole za video igre

 

 

konzole

 

Nove konzole će uskoro izaći na tržište a dok se to ne desi stare, poput Wii U, Xbox One, i PlayStation 4, su na popustima. I njima je takođe potreban internet, tj redovno apdejtovanje. Zaluđenici za ove igre prate svaku inovaciju, a kompanije koje ih proizvode redovno izveštavaju svoje klijente o dešavanjima na tržištu, pa im tako ovih dana šalju upozorenja da ne čekaju poslednji dan za apdejtovanje jer će serveri možda biti preopterećeni. Šta će, onda, postavlja se pitanje, biti sa decom koja željno iščekuju da igraju video igre. Imamo jednu ideju: Mogu da izađu napolje i naprave Sneška, kojem ne trebaju ni baterije, ni brz internet.

Pročitajte i ovo...