Home VestiEkonomija U kojim valutama se najviše isplatila štednja u 2015?

U kojim valutama se najviše isplatila štednja u 2015?

by bifadmin

Budući da se godina bliži kraju i u narednih nekoliko dana verovatno neće doći do značajnih promjena vrednosti valuta, akcija i ostalih finansijskih instrumenata, već sada se može zaključiti u što se u 2015. godini isplatilo investirati.

Kada su u pitanju najtrgovanije svetske valute, od početka godine, u odnosu na evro najviše je ojačao švajcarski franak (9,6%), a u jednom trenutku se za švajcarsku valutu moglo dobiti preko 20% više nego na samom početku godine. Ipak, jačanje franka je bilo neočekivano i nakon naglog skoka već je bilo kasno kupovati ga. Neke druge valute jačale su postepeno i njihovo jačanje bilo očekivano i unapred najavljivano.

Američki dolar je u odnosu na evro u toku godine ojačao dodatnih 9,3% i nastavio trend jačanja iz 2014. godine u kojoj je ojačao 11%.

Britanska funta i japanski jen su takođe jačali u odnosu na evro, 5,8% i 8,4% respektivno, dok su australijski i kanadski dolar oslabili 2% i 7,8% respektivno, što znači da se čuvanje kapitala u tim valutama nije isplatilo.

Ruska rublja je zbog ekonomskih sankcija i značajnog pada cene nafte oslabio dodatnih 10,3%.

Ulaganje u američke akcije se ove godine nije isplatilo jer im je vrednost u proseku, prema SP500 indeksu, ostala nepromenjena, dok je nemački DAX porastao približno 10%.

Cena zlata je u 2015. bila neuobičajeno stabilna i trenutno je samo 0,4% iznad cene sa početka godine, dok je cena BRENT nafte pala dodatnih 27% pa su na nafti ove godine profitirali samo oni koji su otvarali prodajne (short) pozicije.

S obzirom na trenutno dostupne informacije, analitičari Admiral Markets-a smatraju da se u 2016. godini može očekivati nastavak jačanja američkog dolara i blagi porast cena akcija. Cena zlata će verovatno nastaviti da pada dok bi na energetskom tržištu trebalo doći do stabilizacije i rasta cene nafte.

Pročitajte i ovo...