Home VestiEkonomija Uštede u budžetu upola manje od planiranih

Uštede u budžetu upola manje od planiranih

by bifadmin

Fiskalni savet Srbije je danas upozorio da je teško ostvarivo planirano trajno umanjenje budžetskog deficita od 0,75 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), jer kasni smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru i restrukturiranje javnih i državnih preduzeća.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović rekao je na konferenciji za novinare da će verovatno uštede u budžetu iduće godine biti upola manje od planiranih 0,75 odsto BDP.

On je podsetio da je Vlada Srbije predložila da deficit republičkog budžeta u 2016. iznosi 121,8 milijardi dinara, što je 2,9 odsto BDP-a, a da deficit opšte države bude 164 milijarde, odnosno četiri odsto BDP-a.

Po oceni Petrovića, projektovni deficit republičkog budžeta je 135 milijardi dinara, što je 3,3 odsto BDP-a, jer Vlada nije uračunala projektne zajmove.

„Polovina od planiranih ušteda u budžetu je pod znakom pitanja, zbog čega je trebalo sačekati da se vidi njihovo ostvarenje pre nego što se uvećaju plate u javom sektoru i penzije“, ocenio je Petrović.

Kako je istakao, preambiciozan je plan Vlade da će u 2016. godini iz javnog sektora biti otpušeno 29.000 ljudi, a nesrazmerno veliki teret je prebačen na lokalnu samoupravu, gde traba da bude otpušteno 10 odsto zaposlenih.

„Moguće je da će budžet imati i 100 miliona evra neplaniranih obaveza po osnovu rashoda za RTB Bor i Petohemiju, a neizvesno je i kako će se sprovoditi restrukturiranje Železnica Srbije i Resavice“, kazao je Petrović.

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković je rekao da je budžet za 2016. godinu manje transparentan od prošlogodišnjeg, jer nisu poznate obaveze prema stranim investitorima, kao i struktura državnih garancija koje će biti aktivirane. „Velika je šteta što je napravljen korak unazad. U predlogu budžeta za 2016. koji je dostavljen Skupštini na 1.500 strana bilo je mesta za sve i svašta, ali očigledno ne i za ono što je najvažnije“, rekao je Vučković.

On je rekao da su za nove investicije planirano podsticaji od 3,5 milijardi dinara, što je upola manje nego u 2015, ali se promenom Zakona o budžetskom sistemu otvaraju vrata za nekontrolisano preuzimanje tih obaveza.

„U predlogu budžeta za 2016. godinu je u ukupnom rashodima od 1.119 milijardi dinara nepromenjen iznos ukupne mase zarada u odnosu na 2015. jer će po osnovu povećanja plata u javnom sektoru rashodi biti za 2,5 odsto veći, koliko će biti i smanjene isplate po osnovu otpuštanja viška zaposlenih“, rekao je Vučković.

Za otpremnine je, kako je dodao, u budžetu predvidjeno 15 milijardi dinara jer je plan da iz javne uprave bude otpušteno 16.000 ljudi, iz zdravstva 7.000, iz MUP-a oko dve do tri hiljade zaposleniha, a iz prosvete nekoliko hiljada.

Vučković je istakao da su troškovi za javne investicije u 2016. godini procenjeni na oko 140 milijardi dinara, što je 30 odsto više nego u ovoj godini, ali je neizvesno da li će sav novac za te namene biti potrošen.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...