Home VestiEkonomija Pad cena nafte privremeno zaustavljen jer Kina nastavlja da kupuje

Pad cena nafte privremeno zaustavljen jer Kina nastavlja da kupuje

by bifadmin

Cene sirove nafte, za Brent i WTI, su se stabilizovale za vreme trgovanja na evropskim berzama nakon dostizanja najnižeg nivoa još od vremena s početka recesije 2009. Rizik od trke kojom bi se na manipulativan način dizala cena tokom 2016. između Irana i Saudijske Arabije je porastao posle neuspelog sastanka OPEK prošlog petka. Podrška je stigla posle kupovine koju je pokrenula Kina, ističe u svojoj analizi direktor sektora strategije trgovine berzanskim robama u Sakso Banci Ole Hansen.

Menadžeri novca drže rekordno kratke pozicije na tržištu terminskih ugovora i do sada nismo videli nikakav razloga za smanjenje pozicije. Sve dok postoji promena u prognozi, što izgleda strašno, potencijal za rast izgleda ograničen. Ipak, smo bili svedoci, dva velika skoka cena ranije ove godine, u aprilu i avgustu, a oba su pokrenuli hedž fondovi. Dakle, u ovoj fazi, kako je Rojters juče javio mogli smo da vidimo trejdere u kratkim rokovima rastrzane između slabih osnovnih faktora i preterano pesimističnog pozicioniranja, ističe Hansen.

Sa zemljama OPEK-a, koje nisu voljne da podrže cenu bez pomoći proizvođača iz zemalja koje nisu članice OPEK-a, pažnja će ponovo biti usmerena na nedeljni izveštaj stanja robnih rezervi u SAD. Sezonsko usporavanje američkih zaliha sirove nafte, koje obično viđamo u ovo doba godine, još može da postane operativno, jer je u zalihama ostalo 110 miliona barela više nego prošle godine.

Stručnjak Sakso banke navodi da sezonske zalihe sirove nafte imaju tendenciju rasta od januara do aprila. Zajedno sa dodatnom proizvodnjom iz Irana, a potencijalno treba i Libiju uzeti u obzir, prognoze za blisku budućnost i dalje ostaju veliki izazov.

Podrška ceni nafte će doći posle bilo kakvih znakova usporavanja američke proizvodnje, ali se, nakon usporavanja za 500.000 barela dnevno do septembra, proizvodnja stabilizovala na oko 9,2 miliona barela dnevno, uprkos kontinuiranom padu broja naftnih bušotina koje su u funkciji širom cele zemlje.

Potražnja i dalje predstavlja ključ

Aktuelna kriza na tržištu nafte je čisto generisana velikom ponudom. Rast potražnje ostaje snažan jer niska cena podstiče tražnju, ne samo zbog vozača iz SAD , već i zbog Kine, poručuje Hansen.

Podaci o trgovini iz Kine objavljeni ranije pokazali su da je od novembra uvoz sirove nafte porastao za 450.000 barela dnevno. Ovo je porast od 13% u odnosu na prethodnu godinu, sa šestomesečnim prosekom koji je dostigao novi rekord od 6,74 miliona barela dnevno. Potražnja za benzinom od strane kineskih vozača – prodaja vozila je porasla 17,6% u novembru u odnosu na prošlu godinu – i kineska vlada, koja koristi prednost jeftine nafte da popuni strateške rezerve, nastavljaju da pružaju podršku ceni.

Dok uvoz sirove nafte u Kini ostaje snažan, ne samo zbog stalnog nastojanja vlade da popuni strateške rezerve, brz porast rafinerijskih kapaciteta doveo je do prevelike ponude prerađenih proizvoda na tržištu. Kombinacija prevelike proizvodnje i slabe sezonske potražnje posle završetka sezona putovanja i žetve značila je porast izvoza kineskih proizvoda za 68% u novembru u odnosu na prošlu godinu, do rekordnih 4,1 miliona tona, zaključio je Ole Hansen.

Pročitajte i ovo...