Home VestiEkonomija Najvrednijih 20 fudbalskih klubova ima prihod veći od 6,5 milijardi evra

Najvrednijih 20 fudbalskih klubova ima prihod veći od 6,5 milijardi evra

by bifadmin

Prema 19. izdanju Fudbalske finansijske lige konsultantske kuće Deloitte, ukupni prihodi 20 fudbalskih klubova sa najvećim prihodima na svetu dostigli su 6,6 milijardi evra u sezoni 2014/15, odnosno zabeležili su rast od 8%.

Real Madrid je na čelu Liste fudbalskih klubova s najvećim prihodom već jedanaestu godinu za redom, sa ukupnim prihodima od 577 miliona evra ostvarenim u sezoni 2014/15. Prihodi kluba porasli su zahvaljujući rastu komercijalnih prihoda od 22,7 miliona evra u odnosu na prošlu sezonu. Prihod od utakmica je porastao za 9,1 milion evra dok je prihod od prenosa utakmica opao za 4,3 miliona evra.

Den Džons, partner u Sektoru za analizu sportskog poslovanja u Deloitte-u, izjavio je da su „po prvi put, prva tri kluba na listi premašili 500 miliona evra prihoda. Real Madrid je postigao odlične finansijske rezultate, podstaknute rastom komercijalnih prihoda. Rekonstrukcija stadiona Santijago Bernabeu će u budućnosti doprineti daljem rastu prihoda od utakmica“

Sezona 2014/15 je bila izuzetno uspešna za Barselonu, koja se plasirala na drugo mesto zabeleživši rast prihoda u svim oblastima poslovanja ( utakmice, prenosi i reklame ) i zamenivši mesto sa Mančester Junajtedom na listi.

Mančester Junajted je, uprkos padu na treće mesto, jedini klub iz Premijer lige koji je zaradio 519,5 miliona evra. Čelsi je pao na osmo mesto u odnosu na prošlu godinu, a Arsenal je zauzeo sedmo.

Bajern Minhen je pao sa trećeg na peto mesto po visini ostvarenih prihoda, što je najniža pozicija od 2006/07 godine. Pari Sen Žermen, jedini francuski klub među prvih dvadeset, preskočio je nemačkog šampiona Bajern Minhen, i ostvarivši prihode od 480,8 miliona evra zauzeo četvrto mesto. Iako je Liga šampiona bila uspešna za Juventus i Romu, bila je razočaravajuća sezona za italijanske klubove po pitanju prihoda. Inter i Milan su pali za dva mesta na listi u odnosu na prošlu godinu, a Inter je i po prvi put blizu ispadanja iz grupe top 20 klubova.

„Sezona 2014/15 je bila još jedna godina rasta za „velikih“ pet evropskih liga. Međutim, prvih pet klubova je imalo sporiji rast prihoda od samo 4%, u odnosu na 11% u prethodnom periodu. Novi klubovi će se teško nađi među prvih 10 u kratkom roku, s obzirom da postoji razlika od 43,3 miliona evra prihoda između desetoplasiranog i jedanaestoplasiranog kluba“, dodao je Džons.

Broj klubova iz Premijer lige koji se nalaze među vodećih 20 klubova po visini prihoda povećao se sa prošlosezonskih osam na rekordnih devet u ovom izdanju. Vest Hem junajted se ponovo našao među 20 vodećih ostvarivši prihode od 160,9 miliona evra. Među 30 vodećih klubova našlo se čak 17 klubova iz Premijer lige.

Pročitajte i ovo...