Home VestiPolitika i društvo Srbija pogoršala rejting na listi korumpiranih zemalja

Srbija pogoršala rejting na listi korumpiranih zemalja

by bifadmin

U svetu je i dalje previše zemalja u kojima korupcija postoji u svim oblastima života, ali ipak se beleži umeren napredak u borbi protiv iste, stoji u obrazloženju najnovijeg istraživanja Transperensi internešnala (Transparency International).

Sudeći prema organizaciji koja meri percepciju korupcije u 168 zemalja širom planete, u 2015. godini je u većini država (u dve trećine njih) i dalje postojalo većinsko mišljenje da su korumpirane. U ovom istraživanju beleži se mišljenje stručnjaka o korumpiranosti javnog sektora.

Prema tom kriterijumu najkorumpiranije zemlje su Severna Koreja i Somalija, koje su obe imale po 8 poena. Da podsetimo, nula poena znači da je zemlja veoma korumpirana, a 100 znači da uopšte nije.

Srbija se u tom pogledu nalazi u lošijoj polovini liste, među zemljama sa iskvarenim državnim aparatom, sa ukupno 40 poena. Hrvatska je za 11 poena manje korumpirana od nas, ona ima ukupno 51 poen, Slovenija ima 60, a čak i Crna Gora je bolje rangirana od nas sa svoja 44 poena. Iza Srbije se na listi nalazi Bosna i Hercegovina sa 38 poena. Naša zemlja je u prethodnoj godini zabeležila pogoršanje u odnosu na 2014. i 2013. kada je imala 41, odnosno 42 poena.

Nasuprot nesređenim državama i sistemima, najmanje korumpirane zemlje su Danska sa 91 poenom, Finska (90) i Švedska (89). Ove zemlje sve imaju veliku slobodu medija, dostupne podatke o trošenju budžeta, visok nivo kredibiliteta osoba koje su na vlasti i nezavisno pravosuđe.
Celu listu možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte i ovo...