Home Posle 5 Todorci, tajanstveni jahači bez lica

Todorci, tajanstveni jahači bez lica

by bifadmin

Od svih mitskih bića koja nastanjuju Balkan, Todorci – tajanstveni i okrutni noćni jahači svrstavaju se u najstrašnije. Veruje se da Todorci, prekriveni belim plaštom, neprekidno jašu na belim konjima, s kojima su srasli. Jašući, ubijaju sve pred sobom, a ponekad su nevidljivi, pa ih uplašeni ljudi mogu samo čuti kako prolaze.

Verovanja vezana za Todorce ista su i kod đerdapskih i homoljskih Vlaha i po njima Todorci napadaju i stoku, naročito steonu. Najbolja odbrana je pronaći dobro sklonište, a posebno ih se treba kloniti tokom prve nedelje uskršnjeg posta, Todorove nedelje, kada se po narodnom verovanju odvija borba između sila života i smrti i kada ne treba ništa raditi.

Njihov tamni predvodnik, koga narod zove Veliki Todor, jaše hromog konja, u belom plaštu i sa kalpakom iza koga mu se ne vidi lice, naroužan mračnim tajnama i čudnovatim moćima. Zbog ovakvih osobina, smatra se jednim od najvećih demona Balkana.

Prema nekim tumačenjima, Veliki Todor je, u stvari, velikoslovenski bog Trojan, za koga se veruje da je, takođe, noćni konjanik. Drugi ga povezuju sa najstrašnijim đavolom, Hromim Dabom, koji je vučji pastir. Po njima, ova veza je najvervotanija, jer Todorci i njihov vođa donose smrt i imaju mračne veze sa donjim svetom i dušama umrlih.

U mestima oko Đerdapa postoji više priča o Todorcima, koje su po svom sadržaju veoma slične. U nekom selu živeo je udovac sa ćerkom. On se ponovo oženio ženom koja je imala ćerku približnih godina. Maćeha je bila veoma zla prema pastorki, a kada je čula da Todorci za Todorovu subotu dolaze u jednu vodenicu, poslala je tamo devojku verujući da će je ubiti. Na putu ka vodenici, devojka je srela stariju ženu koja ju je posavetovala da kada joj u ponoć Todorci pokucaju na vrata, traži od njih darove ali da ne otvara vrata dok ne zapevaju prvi petlovi. Devojka je, poslušavši savet, došla kući živa i s bogatim darovima. Maćeha, stoga, posla svoju ćerku u istu vodenicu. Ali kada Todorci pokucaše u ponoć na vrata, obećavajući devojci da će joj dati sve što želi ako ih pusti unutra, ona, podstaknuta pohlepom, otvori vrata i Todorci je ubiše, a majka je umrla od tuge za njom.

 

 
*Odlomak iz nedavno objavljene knjige „Legende, mitovi i narodni običaji Đerdapa”
broj 122/23, decembar 2015/januar 2016

Pročitajte i ovo...