Home VestiEkonomija EIF i ProCredit banka sa 40 miliona evra finansiraju razvoj malih i srednjih preduzeća u Srbiji

EIF i ProCredit banka sa 40 miliona evra finansiraju razvoj malih i srednjih preduzeća u Srbiji

by bifadmin

Prošle nedelje saznali smo da su Evropski investicioni fond (EIF) i ProCredit grupa potpisali sporazum kojim će povećati kreditiranje inovativnih malih i srednjih preduzeća (MSP), kao i malih preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom kroz InnovFin – EU finansijski fond za inovatore, inicijativu koju podržava Evropska komisija. Za ovu svrhu izdvojeno je 250 miliona evra kojima će ProCredit banke finansirati razvoj preduzeća u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Makedoniji, Moldaviji, Rumuniji i Srbiji.

Od ovih sredstava 40 miliona evra će biti namenjeno za finansiranje preduzeća u Srbiji, kaže za B&F Svetlana Tolmačeva-Dingarac, predsednica Izvršnog odbora ProCredit banke Srbija i dodaje da nakon plasiranja ove sume, banci može biti odobren i dodatni iznos iz istog garantnog programa.

Cilj InnovFin SME garantnog sporazuma je da podstakne banke ili druge finansijske institucije da kreditiraju MSP i mala preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom (preduzeća sa manje od 500 zaposlenih), kojima su potrebne investicije i/ili poslovni kapital za istraživanje, razvoj i inovacione aktivnosti, a sve uz finansijsku podršku EU.

Na pitanje o kriterijumima koje moraju da ispune preduzeća iz Srbije koja žele da se finansiraju pod ovim uslovima Tolmačeva-Dingarac odgovara: “Krediti iz InnovFin programa su namenjeni isključivo za finansiranje inovacija, što predstavlja ujedno jedan od osnovnih kriterijuma za odabir klijenta koji će biti finansirani iz ovog programa. Pod inovacijom se, jednostavno rečeno, podrazumeva bilo koja investicija koja je nova za kompaniju i koja doprinosi njenoj modernizaciji ulaganjem u novu opremu i proizvode. Takođe, linija je namenjena pravnim licima i preduzetnicima, finansiranje fizičkih lica je isključeno. Pored ovih kriterijuma postoje određeni kriterijumi prihvatljivosti klijenta i kriterijumi prihvatljivosti rizika definisani od strane EIF-a koje razmatramo prilikom odabira klijenata za finansiranje iz programa. Razvojno orijentisani, kvalitetni klijenti sa stabilnim finansijskim pokazateljima su svakako u fokusu i za ovaj program kao i za kredite iz standardne ponude Banke”.

U praksi će to značiti da veoma širok krug preduzeća može da se kandiduje za kredite iz InnovFin programa, jer ono što je potrebno da bi se neko kvalifikovao za korišćenje fonda jeste da planira investiciju u stalna ili čak i obrtna sredstva koja imaju za cilj unapređenje postojećeg poslovanja, bilo u smislu tehnološkog procesa, bilo metoda distribucije, pa čak i ekoloških ili investicija u cilju smanjenja utrošaka energije, pojašnjava sagovornica B&F-a.

Prednost ove kreditne linije biće smanjeni zahtevi za sredstvom obezbeđenja i povoljnija kamatna stopa za minimum 0,25 procentnih poena u odnosu na plasmane iz standardne ponude banke.

“Garancija EIF-a za banku znači manji rizik u plasiranju sredstava, a za klijenta znači da zamenjuje obezbeđenje ili veći deo obezbeđenja koji bi klijent inače morao da dȃ. Sa stanovišta klijenta, ono što je najbitnije reći jeste da je korišćenje garantne linije za njih besplatno, tj. da nemaju nikakve dodatne troškove po ovom osnovu”, kaže Tolmačeva-Dingarac i dodaje da potpisivanje sporazuma sa Evropskim investicionim fondom predstavlja znak poverenja ukazan Banci koja ima veliko iskustvo u poslovanju sa malim i srednjim preduzećima u regionu jugoistočne Evrope.

“Kako je 88% naših plasmana usmereno ka biznisu i poljoprivredi, visok kvalitet kreditnih plasmana ukazuje i na naše suštinsko razumevanje biznisa i kvalitetne dugoročne odnose koje gradimo sa klijentima. Smatramo da je, pored razumevanja biznisa, bitna i naša doslednost procedurama odobravanja kredita, koje su usklađene sa ProCredit Holdingom u Nemačkoj i uopšteno nemačkim principima odgovornog bankarstva. Zašto je ta doslednost bitna, osim toga što imamo rekordno nisku stopu kašnjenja po kreditu, govori i podatak da rad naše banke redovno prati i BAFIN – Nemački odbor za nadzor banaka”, zaključuje sagovornica B&F-a.

Pročitajte i ovo...