Home VestiEkonomija Evropske kompanije u četvrtom kvartalu nadmašile američke

Evropske kompanije u četvrtom kvartalu nadmašile američke

by bifadmin

Sezona zarada kompanija u Evropi je do sada bila dobra sa 64% zarada koje su nadmašile prodaju, što je mnogo bolje nego kod 500 najboljih američkih kompanija (S&P 500) među kojima je samo 46% nadmašilo prodaju. Nažalost dobar učinak evropskih kompanija je nestao u metežu u toku prvih pet nedelja ove godine. Međutim pozitivnije gledamo na evropske akcije/kompanije u odnosu na kompanije iz SAD, navodi u komentaru rukovodilac strategije na tržištu kapitala u Sakso banci, Piter Garnri (Peter Garnry).

Pre početka sezone zarada prognoziran je pad rasta u Americi i pozitivan rast u Evropi. Moja stav je takav da monetarni put sa obe strane Atlantika, uz dodatni fiskalni stimulans u Evropi, treba da dodaju evropskim deonicama mnogo bolji učinak nasuprot američkim, ističe Garnri.

Iako je dobit u Evropi rasla u četvrtom kvartalu, postoji utisak da prihodi opadaju. Prihodi ako se izuzmu robe i energija u stvari rastu ali ne intenzitetom kojim smo se nadali s obzirom na ekonomsku ekspanziju i nižu vrednost evra. Kako će se bazni efekti nižih cena roba smanjivati, rast prihoda u odnosu na prošlu godinu će se pojavljivati tokom narednih kvartala. Očekujemo da će marže porasti u sektoru koji ne uključuje robe zbog nižih cena roba i prekomernog kapaciteta radne snage. U SAD će marže i prihodi nastaviti da budu pod pritiskom usled jačeg američkog dolara i efekta prelivanja kapitalnih troškova iz nižih cena energije i materijala, smatra stručnjak Sakso banke.

U pogledu sektora i zemalja od kojih se očekuje da će se dobro pokazati na frontu zarada, za sada brojke pokazuju da deonice iz potrošačkog i iz zdravstvenog sektora predstavljaju sektore sa najboljim učinkom, dok se finansijski i energetski sektor nalaze pod velikim pritiskom. Očekuje se da se ovaj trend nastavi i u prvom i drugom kvartalu. Deonice iz Velike Britanije i Švajcarske su najbolje prošle zbog njihove odbrambene prirode prema ostalim evropskim tržištima kapitala.

Očekujem da će zarade u Evropi koje napreduju biti zadržane sirovinama, energetskim i finansijskim sektorom. Potrošački sektor će nastaviti da posluje dobro. Slabljenje evra bi trebalo da doprinese rastu prihoda u narednim kvartalima i takođe očekujemo da se marže neznatno povećaju dok omeđavanje rizika sa robama nestaje smanjujući ulazne troškove evropskih kompanija, zaključio je Piter Garnri.

Pročitajte i ovo...