Home VestiEkonomija Otvoren stečajni postupak nad preduzećem „Žitoprodukt“ iz Zrenjanina

Otvoren stečajni postupak nad preduzećem „Žitoprodukt“ iz Zrenjanina

by bifadmin

Doneto je rešenje o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom, preduzećem „Žitoprodukt“ AD, a zahtev za otvaranje stečaja podnela je Banca Intesa.

Predstavnici ove banke na pripremnom ročištu ostali su kod svojih zahteva, a na ročištu su bili prisutni i sadašnji zastupnik državnog kapitala u „Žitoproduktu“ Vojislav Turinski, kao i predstavnik Direkcije za upravljanje privremeno oduzetom imovinom. Zanimljivo je da se pojavio i vlasnik „Žitoprodukta“ Đorđe Božić kome je privremeno oduzeto pravo da upravlja imovinom. Stečaj će voditi Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, odnosno Centar za stečaj.

Račun „Žitoprodukta“ u blokadi je više od tri godine, a dugovi u ovom trenutku iznose 1,215 milijardu dinara, ali to je samo kraj priče koja traje deceniju.

Istorija propadanja „Žitoprodukta“ traje bezmalo dve decenije. Preduzeće je već bilo u velikim problemima kada je 2006. godine vlasnik 72,8% kapitala postao beogradski biznismen Đorđe Božić. On je upravljao „Žitoproduktom“ do 2010, kada mu je sudski privremeno oduzeto pravo upravljanja zbog sumnji u malverzacije u drugim privatizacijama. Upravljanje je tada preuzela država, a sudski spor sa Božićem još nije okončan.

„Žitoprodukt“ AD raspolaže skladišnim kapacitetima, silosima i sušarom, a deo pokretne imovine već je rasprodat po privatnim tužbama poverilaca.

Izvor: Dnevnik, eKapija

Pročitajte i ovo...