Home Posle 5 Novosadski Filipinac koji ilustruje „Ratove zvezda“: Svaki detalj prvo nacrtam u glavi

Novosadski Filipinac koji ilustruje „Ratove zvezda“: Svaki detalj prvo nacrtam u glavi

by bifadmin

Harvi Nazareno Bunda, mladi digitalni i „analogni“ umetnik, crtač, skulptor, ali i kompjuterski programer može da se pohvali impresivnom listom klijenata, među kojima su i svetski giganti industrije zabave, poput Mattel-a, Marvel-a i Lucasfilm-a. Zašto je jedan tako uspešan kreativac odlučio da prevali razdaljinu od Filipina do Srbije i da svoju karijeru nastavi u novoj, „mirnoj luci“ u Novom Sadu?

Osobe kojima je opis radnog mesta conceptual artist, zapravo se bave kreiranjem likova, fantastičnih scenografija, letećih brodova i imaginarnih životinja iz mnogih digitalnih maštovitih svetova kojima se igramo na računarima. Jedan od njih je naš sagovornik Harvi Nazareno Bunda, koji se dodatno bavi i ilustracijom naslovnih strana za epsko-fantastične romane, a angažovan je i u kompaniji Lucasfilm, gde zajedno s drugim umetnicima razvija kreativne detalje i scenografije u verovatno najpoznatijoj franšizi u istoriji popularne kulture – „Ratovima zvezda“.

bunda1

Bunda kaže da je nakon studija dizajna i računarstva na koledžu San Sebastijan u filipinskom gradu Kavitu počeo da izgrađuje karijeru, polako šireći prisustvo na internetu i portfolio svojih radova. To se pokazalo kao dobra marketinška strategija jer su se, u međuvremenu, „upecale“ i neke od najvećih međunarodnih kompanija u industriji zabave.

„Uspevam da upravljam svim svojim poslovima onlajn – bilo da su u pitanju klijenti za koje radim naslovne strane za knjige, velike kompanije, ili oni koji traže drugačije digitalne slike. Rad za velike kompanije, kao što je Lucasfilm, zaista je neverovatan, ali zahteva da se ispune njihovi visoki standardi i pravila, koji su uporedivi sa AAA rejtingom u finansijskom svetu“, ističe Bunda.

Naš sagovornik se sa suprugom preselio u Novi Sad u decembru 2014, kako bi boravio u istom mestu u kome se nalazi i preduzeće Eipix Entertainment, u kojem je stalno zaposlen i za koje razvija vizuelne koncepte za kompjuterske igrice. „Najveća kulturološka razlika u odnosu na Filipine je ovdašnja hrana, ali ona, istovremeno, predstavlja pravu poslasticu za sva čula! Posebno nam se dopada i to što su ljudi veoma gostoljubivi i prijateljski raspoloženi“, prepričava novosadski Filipinac najupečatljivije utiske o Srbiji.

Inspiracija je samo mit

U domaćoj javnosti Harvi Bunda se prvi put pojavio kada je početkom oktobra u Novom Sadu zajedno sa našim poznatim ilustratorom Dobrosavom Bobom Živkovićem učestvovao na Danu „Ratova zvezda“, kao jedan od umetnika koji su i direktno zaslužni za vizuelno atraktivan izgled ove naučno-fantastične epopeje. Nauprot mnogim njegovim vršnjacima, Bunda nije bio zaražen „groznicom“ koja prati Luka Skajvokera i njegove prijatelje širom sveta.

„Ranije nisam bio veliki poznavalac „Ratova zvezda“, ali otkad sam počeo da radim za ovu franšizu morao sam dobro da prostudiram ceo njen univerzum i sada sam u velikoj meri „utonuo“ u njenu kulturu“, priznaje Bunda.

Bunda3

U svom temeljnom istraživanju i radu ne čeka inspiraciju i ne traži uzore. „Mislim da je potraga za inspiracijom u suštini neproduktivna i da neminovno vodi ka neuspehu. S druge strane, kada je autor u potpunosti posvećen, njegov trud i naporan rad daju mnogo efikasnije rezultate nego kada stvara samo u trenutku inspiracije. Moj kreativni proces je u mnogome drugačiji od većine drugih autora – svoje radove prvo do detalja zamislim u glavi, pa ih, potom, „precrtavam“ prema tom planu“.

Bunda je tokom svog jednogodišnjeg boravka u Srbiji imao prilike da vidi radove nekolicine autora iz Novog Sada i Beograda koji stvaraju 3D ilustracije i kaže da je zadivljen njihovim delima. Stoga, želi da se još bolje upozna s domaćom scenom u ovoj oblasti, a planira i da se više uključi u radionice i predavanja sa ovdašnjim kolegama.

broj 122/123, decembar 2015/januar 2016.

Pročitajte i ovo...