Home VestiEkonomija U Nemačkoj i Holandiji izbeglice uče da programiraju

U Nemačkoj i Holandiji izbeglice uče da programiraju

by bifadmin

U Nemačkoj i Holandiji ima nekoliko programerskih centara koje uče izbeglice iz Sirije i ostalih ratom razorenih zemalja da programiraju i kodiraju. Na taj način oni stiču veštine sa kojima se mogu zaposliti ali istovremeno i upoznaju ljude i način funkcionisanja zemlje u kojoj su.

Najnovija ustanova tog tipa je berlinska ReDi škola za digitalnu integraciju. Ane Kjor Rajhert (Anne Kjær Riechert), suosnivačica ove škole, kaže da za više od milion izbeglica u Evropi trenutno uspostavljanje novog života deluje kao veoma komplikovan problem. Osim što moraju da nauče strane jezike, oni moraju da poseduju i veštine potrebne evropskim poslodavcima.

Velikodušni IT-ovci su, po njenim rečima, odlučili da se okupe i da im pomognu u tome. I to ne samo u Nemačkoj, već se pokret širi po ostatku Evrope.

ReDi-jevih 40 studenata uči zajedno sa 60 izbeglica o programiranju i povezao se sa jednom drugom inicijativom – “Izbeglice na točkovima”. Ovaj projekat se prostire na Berlin, Minhen, Keln, Amsterdam i Lajpcig. Trenutno je u postupku otvaranje nove filijale u Cirihu.
Izvor: Kvarc

Pročitajte i ovo...