Home Posle 5 Holandija: Neuspeh mosta za veverice

Holandija: Neuspeh mosta za veverice

by bifadmin

Protiv mnogih infrastrukturnih i investicionih projekata koji se trenutno grade u Srbiji bore se određena udruženja pokušavajući da dokažu da su oni nepotrebni, a neki od njih čak i – štetni.

Projekata sa sumnjivim dometima međutim ima i u razvijenim i bogatim zemljama, što je pokazao slučaj mosta za veverice u Holandiji. Naime, tamo je 2012. godine izgrađen most za ove životinje kako bi one bezbedno prelazile autoput. Koštao je 150.000 evra ali se ispostavilo da su ga tokom njegovog postojanja samo pet puta veverice zaista i iskoristile.

Sada holandski mediji podsećaju na činjenicu da je tamošnja Agencija za zaštitu životinja insistirala na tvrdnji da će se zbog mosta smanjiti broj pregaženih veverica koje su pokušavale da pređu prometni put. Inače, broj veverica je tamo u opadanju, pa je postojala nada da će ovaj projekat pomoći da se očuva pomenuta životinjska vrsta.

Videvši da je most slabo korišćen jedan lokalni funkcioner je počeo da se bavi njegovom efikasnošću i tako je dobio odgovor iz kancelarije gradonačelnika, koja snima most, da je ovaj objekat u 2014. korišćen od strane tri crvene veverice a u 2015. od strane dva pripadnika iste vrste.

Pročitajte i ovo...