Home VestiEkonomija 2015. jedna od najuspešnijih poslovnih godina za UniCredit Banku Srbija

2015. jedna od najuspešnijih poslovnih godina za UniCredit Banku Srbija

by bifadmin

UniCredit Banka je u 2015. godini potvrdila treću poziciju na tržištu kada je u pitanju ukupna aktiva, a prvi put je i zabeleženo dvocifreno tržišno učešće, iznad 10%.

Ukupan neto profit UniCredit Banke je u prošloj godini dostigao 6,37 milijardi dinara, zabeleživši rast od 16% u poređenju sa godinu dana ranije. Istovremeno, banka je nastavila da dokazuje svoju posvećenost srpskom tržištu, što se manifestuje rastom bilansa stanja za 16% u odnosu na 2014, na iznos od preko 308 milijardi dinara. Klijentska baza je uvećana za skoro 15%, na približno 285.000 klijenata, što je dovelo do rasta depozita za 24%, na iznos od preko 175 milijardi dinara.

Ukupan volumen odobrenih kredita dostigao je iznos od 202 milijarde dinara, što predstavlja rast od 9% u poređenju sa 2014.

„Veoma sam zadovoljan što je za nas 2015. bila ne samo godina koju su karakterisali odlični poslovni rezultati, već i jedna od najuspešnijih od kada poslujemo u Srbiji. Zahvaljujući našoj orjentisanosti na klijente, uspeli smo da zadržimo prvu poziciju kada je u pitanju nivo zadovoljstva klijenata fizičkih lica, kao i da ostvarimo rezultate iznad proseka tržišta kada su u pitanju korporativni klijenti“, izjavio je Klaudio Ćezario, predsednik Izvršnog odbora UniCredit Banke Srbija.

„Uspeli smo da budemo iznad tržišta kada su u pitanju rast komercijalnih kredita, racio troškova i prihoda, produktivnost po zaposlenom i povraćaj na investirani kapital, dok smo sačuvali snažnu kapitalnu bazu. Takođe, zahvaljujući uspešnom upravljanju portfolijom nenaplativih kredita, uspeli smo da zadržimo njihov nivo znatno ispod tržišnog. Ukupan operativni prihod je na kraju 2015. premašio 17 milijardi dinara, što predstavlja rast od 19% u odnosu na prethodnu godinu“, saopštila je Ljiljana Berić, članica Izvršnog odbora UniCredit Banke Srbija, odgovorna za Sektor finansija.

Kroz mrežu od približno 7.800 ekspozitura i više od 141.000 zaposlenih,
UniCredit Grupa je prisutna na oko 50 tržišta. U regionu Centralne i Istočne Evrope, UniCredit upravlja najvećom međunarodnom bankarskom mrežom od oko 2.100 ekspozitura (odnosno 3.100 uključujući Tursku).

Pročitajte i ovo...