Home VestiEkonomija Slabljenje dolara je verovatno privremena anomalija

Slabljenje dolara je verovatno privremena anomalija

by bifadmin

Poslednjih nekoliko nedelja američki dolar slabi u odnosu na sve najtrgovanije svetske valute. U odnosu na evro oslabio je približno 4%, a u odnosu na pojedine valute, kao što je australijski dolar, čak 6,5%. U trenutku pisanja analize, na platformama Admiral Markets-a kurs EUR/USD iznosi 1,12675, što je vrlo blizu najvišeg nivoa u posljednjih šest meseci.

Dva su glavna razloga za slabljenje američkog dolara, i oba se odnose na reakciju investitora na finansijskim tržištima na komentare predstavnika dve najveće centralne banke na svetu. Naime, pre dve nedelje je predsednik ECB u obraćanju javnosti rekao da kamatne stope ne mogu u nedogled da se spuštaju u negativnu teritoriju i da ne očekuje da će biti potrebno dodatno popuštanje monetarne politike u evrozoni.

Investitori su ove komentare protumačili kao najavu završetka ciklusa popuštanja monetarne politike koji traje još od početka finansijske krize, pa su masovno počeli da kupuju evre i na taj način podigli vrednost ove valute u odnosu na američki dolar.

Nekoliko dana kasnije redovno zasedanje je imala i američka centralna banka. Kao što je bilo očekivano, nije došlo do podizanja kamatnih stopa ali su komentari Dženet Jelen, predsednice Odbora guvernera Federalnih rezervi, bili nešto negativniji nego u prethodnim obraćanjima javnosti.

Jelen je potvrdila da je ekonomska situacija u SAD dobra, ali je u nekoliko navrata spomenula da loša situacija u ostatku sveta predstavlja rizik kojeg treba imati na umu. Ona je naglasila da će zatezanje monetarne politike biti postepeno jer je stopa inflacije i dalje niska. Investitori su i ove komentare protumačili kao negativne za dolar i počeli da ga prodaju u odnosu na sve ostale valute.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da je trenutno slabljenje dolara privremena anomalija uzrokovana prevelikom količinom kupovnih pozicija na američkom dolaru. Investitori već godinama kupuju dolar i povremeno dolazi do situacija u kojim ponestane novih kupaca koji bi, u kratkom roku, svojom kupnjom mogli da nastave da mu podižu vrednost.

U takvim situacijama dovoljna je bilo kakva eventualna loša vest da uzrokuje masovno zatvaranje kupovnih pozicija i slabljenje dolara. Ipak, takvi pomaci su po pravilu kratkotrajni. Čim se situacija smiri, investitori će se fokusirati na stvarnu situaciju u pojedinim ekonomijama i zaključiti da je situacija u SAD trenutno mnogo bolja.

Na osnovu mnogo bolje situacije, FED će pre ili kasnije morati da nastavi da podiže kamatne stope kako bi sprečio visoku inflaciju. S druge strane, situacija u Evropi je toliko loša da ECB još godinama neće moći značajnije da zateže svoju monetarnu politiku. To u praksi znači da će se razlika u kamatnim stopama između SAD i Evrope i dalje povećavati, uzrokujući još veću potražnju za američkim dolarom koji će donositi sve viši prinos, a to će mu nastaviti dizati vrednost u odnosu na evro i ostale valute.

Nedavni događaji smanjuju verovatnoću da će se američki dolar po vrednosti izjednačiti sa evrom, ali na osnovu sadašnjih informacija u Admiral markets-u i dalje smatraju da bi dolar do kraja godine sa sadašnjeg nivoa mogao ojačati 5-10%.

Pročitajte i ovo...