Home VestiEkonomija Alkohol na vrhu liste falsifikovanih proizvoda u Srbiji

Alkohol na vrhu liste falsifikovanih proizvoda u Srbiji

by bifadmin

Od zaplenjene robe u oko 3.000 kontrola koje u toku godine izvrši Ministarstvo trgovine, oko 66% su alkoholna pića, rečeno je na konferenciji posvećenoj suzbijanju sive ekonomije u prometu alkoholnih pića u Privrednoj komori Srbije.

„Učešće sive ekonomije u BDP-u je 30,1%, što nas čini zemljom sa izuzetno visokim stepenom tog problema“, rekla je sekretarka za trgovinu u PKS-u Gordana Hasimbegović.

Ona je istakla da su posledice sive ekonomije manji budžetski prihodi, zatvaranje privrednih subjekata, smanjenje investicija i zaposlenosti.

Predsednik Grupacije uvoznika i distributera alkoholnih pića (GUDAP) Predrag Amidžić je rekao da je cilj te grupacije da zaštiti potrošače i najavio da će organizovati edukaciju mladih i njihovih roditelja o odgovornom konzumiranju alkohola.

„Ne postoji tačna informacija o broju ljudi koji godišnje strada zbog upotrebe nelegalno proizvedenih pića, a mi kao eksperti u ovoj oblasti imamo odgovornost da građani Srbije konzumiraju alkoholna pića koja su legalna“, rekao je Amidžić.

Načelnik sektora tržišne inspekcije Goran Macura je istakao je da je postojeće zakone potrebno prilagoditi merama koje se preduzimaju protiv onih koji učestvuju u sivoj ekonomiji.

Izvor: RTS, eKapija

Pročitajte i ovo...