Home VestiEkonomija 1.282 poslovne transkacije u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi tokom 2015.

1.282 poslovne transkacije u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi tokom 2015.

by bifadmin

Među zemljama CSE regiona, Srbija je na 8. mestu po broju poslovnih transakcija, a akvizicija kompanije Danube Foods Group od strane Mid Europa Partners LLP jedna od najvećih poslovnih transakcija CSE regiona u 2015. godini.

Najnoviji izveštaj revizorsko-konsultantske kompanije EY (Ernst&Young), „Central and Southeast Europe – M&A Barometer“ bavi se analizom trenda poslovnih transakcija u jedanaest zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope (CSE) koje uključuju Srbiju, Bugarsku, Hrvatsku, Republiku Češku, Grčku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju, Slovačku, Slovenuju i Tursku.

U 2015. godini izvršeno je ukupno 1.282 poslovne transakcije na ovoj teritoriji, što predstavlja pad od 1,8 odsto u odnosu na 2014. godinu, međutim procenjena veličina tržišta Centralne i Jugoistočne Evrope porasla je za 12 odsto u poređenju sa 2014. godinom.

Slično predhodnoj godini, većinu transakcija su činile lokalne transakcije – koje čine 54 odsto od ukupnog broja transakcija, što znaci da i kupac i prodavac potiču iz iste zemlje (5 odsto niže nego u prethodnoj godini). Takođe, značajan je podatak da je procenat transakcija obavljen od strane strateških investitora povećana za 11 procentnih poena – sa 67 odsto u 2014. godini na 78 odsto u 2015. godini. Najaktivnija grana industrije bio je IT sektor, dok se u pogledu vrednosti najveća transakcija dogodila se u sektoru za bankarstvo i finansijske usluge.

Analiza jedanaest zemalja CSE regiona, po broju obavljenih transakcija, pokazala je da se na prva tri mesta, kao i prošle godine, nalaze Turska, Poljska i Republika Češka, dok se Srbija na ovoj lestvici nalazi na osmom mestu, što predstavlja blagi pad za jedno mesto u odnosu na 2014. godinu. U protekloj godini, u Srbiji se kao najaktivnija grana industrije pokazala proizvodna industrija.

„Tržište poslovnih transakcija u Republici Srbiji posvedočilo je u 2015. godini o manjem broju ostvarenih transakcija, ali i pored toga, tržište je obeležila jedna velika transformaciona transakcija – akvizicija Danube Foods Group od strane finansijskog investitora Mid Europa Partners“, naglasio je Urs Indermuhle, partner u sektoru za podršku pri poslovnim transakcijama kompanije EY u Republici Srbiji.

Broj spajanja i akvizicija u zemljama CSE

Turska je bila najaktivnija zemlja po obimu transakcija u 2015. godinu, sa ukupno 312 uspešno realizovanih transakcija tokom ovog perioda. U tome je slede Poljska sa 278 i Republika Češka sa 185 transakcija. Ukupan broj transakcija iznosio je 1281 u 2015. godini, što predstavlja pad od 1,8 odsto u odnosu na 2014. godinu. Iako je ukupni obim transakcija bio neznatno ispod nivoa od 2014. godine, šest zemalja osetile su povećanu aktivnost u pogledu broja transakcije u 2015. godini.

Osnovni uzrok smanjenja ukupne aktivnosti na polju poslovnih transakcija je blagi pad u pogledu vrednosti transakcija u Rumuniji, gde je ostvareno 123 transakcija, i Hrvatskoj gde je ostvareno 27 transakcija što predstavlja pad od 32 odsto, i 30,8 odsto u odnosu na predhodnu godinu.

Procenjena vrednost transakcija

Ukupna procenjena vrednost transakcija na tržištu CSE regiona je iznosi 43,1 milijardi USD, što označava porast od 12 odsto u odnosu na predhodnu godinu. Ovaj porast se najviše može pripisati povećanju prosečne vrednosti transakcija.

Turska se nalazi na prvom mestu sa očekivanom vrednošću transakcija od 10,8 milijardi USD, zatim Poljska (7,6 milijardi USD) i Republika Češka (7.2 milijardi USD).

Republika Srbija doživela je najveći rast u 2015. godini (314,9 odsto), kada je tržište povećano sa 0,2 milijarde USD na 0,9 milijardi USD u 2014. godini. Očekivana vrednost tržišta se takođe povećala u Slovačkoj, Grčkoj, Rumuniji, Poljskoj i Mađarskoj, ali se zato umanjila u Hrvatskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Turskoj i Republici Češkoj.

Investitori – strateški i finansijski

Većina transakcija bila je uspesno realizovana od strane strateških investitora, odnosno 78 odsto ukupne proporcije u regionu. Najveći udeo strateških investicija imala je Hrvatska, gde su 96 odsto akvizicija izvršili strateški investitori, zatim Srbija sa 93 odsto i Slovačka sa 86 odsto. Mađarska i Bugarska imale su najveći udeo finsnsijskih investitora: finansijske transakcije su činile 38 odsto, odnosno 30 odsto ukupnih transakcija.

Smer transakcija

Na polju spajanja i akvizicija u CSE regionu u 2015. godini sa49 odsto dominiraju lokalne transakcije. Ovo predstavlja pad u poređenju sa 2014. godinom, dok su ulazne i izlazne transakcije bile aktivnije uz rast udela za 3 procentna poena, odnosno 1 procentni poen, respektivno.

Lokalne transakcije su bile najpopularnije u Bugarskoj (62 odsto), Mađarskoj (60 odsto) i Srbiji (60 odsto). Turska i Republika Češka imale su najviše izlaznih transakcija (svaka po 38), u čemu ih prati Poljska (30). Najveći proporcionalni udeo izlaznih transakcija bio je u Hrvatskoj (33 odsto) i Republici Češkoj (21 odsto), dok je najveći udeo ulaznih transakcija bio je u Slovačkoj (63 odsto) i Rumuniji (60 odsto).

Strane investicije

Iako je broj inostranih izlaznih transakcija bio niži u poređenju sa ulaznim, sa pogledom na poreklo stranog kapitala uloženog u CSE region od strane transakcija spajanja i akvizicija, u 2015. godini zapadno evropski i ne-evropski investitori su bili daleko ispred investitora iz zemalja CSE regiona.

Sjedinjene Američke Države bile su najaktivnije u 2015. godini,sa 62 ostvarene transkacije u regionu, a prate je Nemačka sa 49 i Velika Britanija sa 45 transakcija.

Pročitajte i ovo...