Home VestiEkonomija ECB smanjila referentnu kamatnu stopu na nulu

ECB smanjila referentnu kamatnu stopu na nulu

by bifadmin

Evropska centralna banka smanjila je svoju referentnu kamatnu stopu na nula sa 0,05 odsto kako bi podstakla posustalu privredu evrozone. Referentna kamatna stopa je spuštena na nulu prvi put u istoriji ECB-a, a pored nje smanjena je i kamatna stopa na depozite banaka u centralnoj banci na minus 0,40 odsto.

Da podsetimo, u decembru je kamatna stopa na depozite u ECB smanjena na minus 0,30 odsto, što znači da su banke morale da plate više da bi deponovale sredstva u centralnoj banci.

Današnjim potezom Banke proširen je program program kvantitativnog popuštanja, sa 60 milijardi evra na 80 milijardi evra mesečno. U to je uključena i kupovina korporativnih pored državnih obveznica.

ECB očekuje da će ovom merom ubrzati povratak inflacije jer je prognozirana inflacija za ovu godinu 0,1 odsto, umesto prethodno očekivanih jedan odsto, a u 2017. godini se očekuje inflacija od 1,3 umesto 1,6 odsto.

Prema predviđanjima ECB-a, privreda evrozone će ove godine porasti za 1,4 odsto, što je manje u odnosu na prethodno projektovanih 1,7 odsto, dok će u narednoj godini ostvariti rast od 1,7 odsto, umesto prethodno projektovanih 1,9 odsto.

Pročitajte i ovo...