Home Posle 5 Na Beogradskom festivalu igre i jedna domaća predstava

Na Beogradskom festivalu igre i jedna domaća predstava

by bifadmin

Pod sloganom „Sreća se igra“ trinaesti Beogradski festival igre počeće 19. marta i trajati do 10. aprila- Z ato vreme predstaviće srpskoj publici atraktivan izbor naslova sa svetske scene. Na njemu će nastupiti ukupno 15 kompanija, 23 koreografska dela ili 24 celovečernje predstave i to u Beogradu, Novom Sadu, Somboru i Vršcu.

Festival će u Sava centru svečano otvoriti Holandski plesni teatar. NDT 1 donosi dva komada u koreografiji Pola Lajtfuta i Sol Leon. Na programu je, između ostalih, i nova produkcija Juval Pik, koja muzički istražuje stare albume sastava Kraftverk, zatim predstava koreografa Markosa Moroa i njegove trupe La Veronal iz Barselone, kojima je toskanski grad bio inspiracija za ogled nad ljudskim telom, kao i predstava „Istočna senka“ u koreografiji slavnog Jiržija Kilijana i produkciji njegove nove trupe, koja je prošle godine otkazana zbog povrede glavne igračice.

Na sceni će se naći i nezaobilazni dragulj švajcarske plesne scene Tanc Lucern, mlada trupa koja je zamenila baletsku kompaniju u okviru operske kuće svoga grada, i neverovatnom brzinom stekla izuzetan međunarodni renome. Prvo gostovanje ove kompanije ujedno će biti i prilika da se balet-majstoru i koreografu Zoranu Markoviću, uruči nagrada Vip poziva.

Po prvi put na Festivalu igre biće predstavljena i jedna domaća predstava – koreodrama Oni u koreografiji i režiji Đorđa Makarevića. Ona će biti igrana 27. marta na velikoj sceni nacionalnog teatra. Ovaj komad je nastao u toku prošle sezone, u okviru programa Mladi koreografi. Rađen je po istinitom događaju o porodici koja je ubila 15 devojaka u Rusiji, a od svoje premijere postavka je zavredela nagrade domaćih udruženja i naklonost publike.

Program festivala možete pogledati na ovom linku.

Devet godina zaredom, glavni partner Beogradskog festivala igre je kompanija Vip mobile, dok podršku festivalu pružaju i Societe Generale banka, Nivea, Fondacija Hemofarm, DDOR Novi Sad, JP Elektroprivreda Srbije, kompanije Bambi, Nestlé Adriatic, Heineken, Grand Casino Beograd, Ball Packaging Srbija, Vahali Production Services, Telegroup, Frikom, Fiat, advokatska kancelarija Karanović & Nikolić, otel Hyatt Regency Beograd, saobraćajno preduzeće Lasta, i drugi.

Pročitajte i ovo...