Home VestiEkonomija NLB grupa u 2015. ostvarila 47% više dobiti

NLB grupa u 2015. ostvarila 47% više dobiti

by bifadmin

NLB Grupa je ostvarila profit nakon oporezivanja od 91,9 miliona evra, što je čak 47% više od rezultata ostvarenih u 2014. godini. Sve članice NLB Grupe poslovale su profitabilno, uključujući i NLB Banku Beograd u Srbiji, koja je prošle godine ostvarila dobit od 1,2 miliona evra.

Postignuti rezultati su iznad planiranih, a još su značajniji s obzirom na izuzetno zahtevno makroekonomsko okruženje, konkurenciju na bankarskom tržištu, posebno pooštrenu ulaskom nebankarskih kompanija u tržišnu utakmicu na tradicionalno bankarskim proizvodima.

U zvaničnom saopštenju se kaže da su dobrim rezultatima doprinele ojačane prodajne aktivnosti, koje su bile najvažniji generator prihoda i dobrih performansi Grupe u prošloj godini. NLB Grupa je povećala obim kreditiranja, kako plasmana stanovništvu, tako i u kreditiranju pravnih lica.

U Srbiji NLB Banka Beograd je za kredite privredi i građanima odvojila plasmane u iznosu od 72 miliona evra, sa posebnim akcentom na podršku poljoprivrednim gazdinstvima. NLB Banka je ove godine obezbedila 20 miliona evra za podršku tom segmentu.

Procenat nenaplativih kredita smanjen je sa 25,1% koliko je bio krajem 2014. na 19,3% na kraju decembra 2015. I u Srbiji, NLB Banka je u istom periodu smanjila učešće nenaplativih kredita na prosečni nivo u srpskom bankarskom sistemu i bitno popravila bonitet svog kreditnog portfolia.

“U ovu godinu smo ušli sa adekvatnošću kapitala od skoro 28 odsto, što je daleko iznad regulatornog minimuma i sa osetnim viškom likvidnih sredstava u bilansu“, izjavio je Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB Banke Beograd.

Pročitajte i ovo...