Home VestiEkonomija Pokidani nervi trgovaca devizama posle sastanka ECB

Pokidani nervi trgovaca devizama posle sastanka ECB

by bifadmin

Reakcija deviznog tržišta na prošlonedeljni sastanak Evropske centralne banke govori o očaju tržišta dok trgovci pokušavaju da shvate na šta treba da usmere pažnju i kako bi trebalo da reaguju na kreiranje politike centralne banke, navodi u analizi direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Sakso banci, Džon Hardi.

ECB je pružila mnogo više nego što se očekivalo na sastanku prošlog četvrtka, a ipak evro je naglo porastao nakon inicijalne rasprodaje, i sa kursom koji je zatvarajući prošlonedeljno trgovanje završio blizu najvišeg nivoa za poslednjih nekoliko meseci.

Do rasta evra je došlo i pored najave da je centralna banka planirala ne samo da poveća mesečne kupovine iz programa kvantitativnog popuštanja, već da doda korporativne obveznice u meni kupovine opcija i ponudi pozajmicu novca bankama po negativnim kamatnim stopama kroz novu seriju četvorogodišnjih kredita nazvanih TLTRO (ciljanih dugoročnih operacija za refinansiranje).

Zašto evro toliko raste i prkosi obrascu reakcija koji je izgledao tako pouzdano poslednjih nekoliko godina, to jest znači li više popuštanja slabiju valutu, pita se Hardi.

Najjasniji okidač rasta evra je postao vidljiv tokom konferencije za novinare predsednika ECB Marija Dragija kada je naveo da se smanjenje ECB kamatnih stopa završava dok se rastuće negativne stope mogu pokazati kao preveliko opterećenje za finansijske institucije.

Kako navodi stručnjak Sakso banke, ovo sugeriše da je Dragi bio prinuđen da prizna da ECB ne može da izdejstvuje napuštanje intenzivno pribojavanog deflatornog rizika „rasturajući“ valutu sa sve nižim kamatnim stopama.

Drugim rečima, dani Dragija kao valutnog ratnika su odbrojani, eho januarskog poteza Banke Japana koji je doveo do politike negativnih kamatnih stopa nije u potpunosti uspeo da oslabi valutu i jedino što je izazvala je intenzivna nestabilnost. Drugo, raste osećaj da nekonvencionalno vođenje politike centralne banke funkcioniše samo kada učesnici na tržištu veruju da funkcioniše, a sve je više naznaka da centralne banke podstiču zaustavljanje deflacije.

Pozitivniji razlog za porast evra je možda ideja da fokus ECB na nuđenje izuzetno lakih kredita EU bankama donosi preko potrebno olakšanje za finansijske uslove u EU, što je izazvalo zabrinutost ranije tokom godine, ističe Hardi.

Bez obzira na razloge koji stoje iza reakcije nestabilnosti na sastanak ECB prošle nedelje, tržište valuta je nervozno pred dva ključna sastanka centralnih banaka ove nedelje, sastanak Banke Japana koji je iskrsao preko noći i sastanak FOMC sutra uveče, kaže Džon Hardi.

Skoro svaka briga u vezi sa izloženim očekivanjem tržišta za daljim povećanjem kamatnih stopa od strane američkog Feda ove godine je sada dramatično ublažena. Rizične hartije od vrednosti su se oporavile, američki dolar je slab, kineska valuta ne ide nikuda, cene nafte su stabilne, a tržišta u razvoju su se povratila uz osvetu.

A ipak, Fed verovatno neće podići kamatne stope, strahujući da bi takav potez sada, nakon nedavno signaliziranog opreza, bio previše za veoma nervozno tržište. Ali nedavne reakcije na sastanke Banke Japana i ECB pokazuju da centralne banke gube sposobnost da dobiju ono što žele kada šalju signale svoje politike, zaključuje Hardi.

Pročitajte i ovo...