Home VestiEkonomija Srbija do 2020. planira da smanji učešće sive ekonomije sa 31,1% na 26,7%

Srbija do 2020. planira da smanji učešće sive ekonomije sa 31,1% na 26,7%

by bifadmin

Privredna komora Beograda aktivno će se uključiti u sprovođenje Akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije u domenu podizanja svesti i edukacije privrednika o svim segmentima borbe protiv nelegalnog poslovanja, rečeno je juče u Privrednoj komori Beograda na okruglom stolu „Izazovi u sprovođenju Akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije u 2016. i 2017. godini“.

Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije i Akcioni plan za njegovo sprovođenje, Vlada Srbije je usvojila 17. decembra prošle godine, jer do tada samo preduzimanjem pojedinačnih akcija i povremenih mera nije bilo dugoročnih rezultata. Istraživanja koja su prethodila izradi ovog programa pokazala su da je siva ekonomija jedna od glavnih kočnica razvoja, na šta su najviše ukazivali upravo privrednici, podsetila je koordinatorka stručne grupe za sivu ekonomiju NALED-a, Dragana Ilić.

Ona je istakla da je glavni cilj spuštanje učešća sive ekonomije u Srbiji sa 31,1 na 26,7% do 2020. godine, kada se očekuje da će Srbija biti na pragu Evropske unije, a koliko su imale druge zemlje kada su ulazile u EU. Što se tiče pojedinačnih ciljeva predstoji rad na koordinaciji nadzora i unapređenju fiskalnog sistema, jer je, kako se procenjuje, fiskalizovano samo 40% privrednih društava u Srbiji.

Prve aktivnosti koje će biti preduzete su rad na podizanju svesti privrede i građana o svim segmentima sive ekonomije i mere protiv nelegalne trgovine. Formirana je radna grupa za podizanje svesti građana, a predviđena je i velika kampanja i nagradna igra za sve koji će se uključiti u suzbijanje sive ekonomije, dok će u sektoru trgovine biti formirane dve radne grupe, najavljeno je na okruglom stolu.

Učesnici u raspravi, predstavnici nadležnih ministarstava, privrede, poslovnih asocijacija, Poreske uprave i inspekcija ukazali su na značaj mera za izlazak iz sive zone i legalno osnivanje firmi uz pomoć podrške i podsticaja koje je Vlada Srbije predvidela u Godini preduzetništva.

 
Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...