Home VestiEkonomija Sutra otvaranje ponuda za kupovinu Železare Smederevo

Sutra otvaranje ponuda za kupovinu Železare Smederevo

by bifadmin

Ponude za kupovinu Železare Smederevo biće otvorene sutra, a početna cena na tenderu bila je oko 45,7 miliona evra.

U Ministarstvu privrede Srbije nisu mogli da kažu da li je neka kompanija dostavila ponudu, ali prema pisanju Politike to je učinila kineska kompanija HBIS. Ta kineska kompanija, prema ranijim najavama, zainteresovana je da u Smederevu otvori fabriku šavnih cevi u koju bi uložila oko 300 miliona evra.

Sprovođenje tendera za prodaju Železare prati Evropska unija jer pravilima te zajednice država ne može da pomaže čeličnu industriju, kako ne bi bila narušena konkurencija. Srbija će morati da garantuje da će na evropsko tržište dolaziti čelik samo iz Smedereva, a ne iz Kine ako kineska kompanija kupi smederevsku fabriku.

Procenjena tržišna vrednost imovine Železare ponuđene na prodaju na kraju 2015. godine iznosila je oko 91,4 miliona evra.

Železarom od aprila prošle godine upravlja holandska firma HPK inženjering sa kojom je vlada potpisala sporazum nakon neuspešnog tendera za prodaju smederevske čeličane, na koji se javio samo američki Esmark. O holandskoj kompaniji smo još tada pokušali da nađemo informacije ali pronašli smo samo ovo.

Da podsetimo, Vlada Srbije je januara 2012. godine za jedan dolar otkupila Železaru od američkog Ju-Es stila koji je bio vlasnik te kompanije od 2003. godine.

Prvi tender za prodaju Železare raspisan je aprila 2012. godine i on je bio nesupešan, jer nije stigla nijedna obavezujuća ponuda.
Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...