Home VestiPolitika i društvo Milioneri napuštaju Evropu

Milioneri napuštaju Evropu

by bifadmin

Milioneri napuštaju Evropu zbog rastućih religijskih tenzija (i terorizma), zabrinutosti zbog ekonomskih kretanja u njoj i priliva migranata iz Sirije, smatra Endru Amoils iz New World Wealth, istraživačke kuće koja pruža informacije o globalnoj rasprostranjenosti bogatstva, sa posebnim fokusom na tržišta u razvoju.

Amoils za CNBC kaže da će najveći odliv milionera ubuduće imati Francuska, Nemačka i Belgija, a da bi najveći priliv trebalo da imaju Australija i Izrael.

Gradovi koji su u 2015. ostali bez najviše bogataša su Pariz, Rim, Čikago i Atina pri čemu je francuska prestonica ostala bez 6% svoje milionerske populacije odnosno bez 7.000 veoma bogatih žitelja.

Migracije milionera mogu predskazivati ekonomske trendove ali, što je još značajnije, mogu i uticati na njih, s obzirom na činjenicu da bogati ljudi obično imaju razvijene biznise u zemljama u kojima su živeli i da su veliki poreski obveznici. To znači da bi, ako završe svoje poslovanje u Evropi, njihovi zaposleni mogli ostati bez posla.

Prema izveštaju ove istraživačke kuće, Evropa je posebno ugrožena zbog poslednjih terorističkih napada i mogućnosti da se religijski sukobi u narednoj deceniji intenziviraju. Francuska i Nemačka inače imaju najveći islamsku populaciju na Starom kontinentu sa oko 4,7 muslimana u svakoj od ovih zemalja, a Francuska ima i najveći broj jevrejskih stanovnika (310.000), pa je osim straha od terorizma, opterećuje i mogućnost narastajućeg antisemitizma. U prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica da je 80% milionera koji su se u Izrael doselili prošle godine iz Evrope. U Tel Aviv se inače u 2015. doselilo 2.000 milionera. Više ih je ipak otišlo u Sidnej (4.000) i Melburn (3.000), a isti broj, 2.000 bogataša, preselio se u Dubaji, Vankuver i San Francisko.

Pročitajte i ovo...