Home VestiEkonomija Budi se proleće, a sa njim i Produktna berza

Budi se proleće, a sa njim i Produktna berza

by bifadmin

Tržište roba iz sektora primarnog agrara se polako otvara. Dugi zimski san na tržištu žitarica i uljarica je u drugoj polovini marta zamenilo prolećno sunce. Promet se polako stabilizuje, doduše ne na onim vrednostima koji su bili prethodnih godina, ali s obzirom na ono šta se dešavalo u prethodnom vremenskom periodu, konstatacija o laganom buđenju tržišta uz blagi rast cena ipak uliva blagi optimizam. Promet od 525 tona robe je za 19,23% manji nego prethodne nedelje, dok je ukupna finansijska vrednost prometovane robe iznosila 10.521.500 dinara što je za 30% manje nego prethodne nedelje.

Posle naglog cenovnog skoka koji se desio prethodne nedelje, pšenica se stabilizovala na ceni od 17,82 din/kg ( 16,20 bez PDV). To je cena koja je istovetna onoj iz prethodne nedelje. Međutim, imajući u vidu da je ova roba doživela pravi cenovni krah u prethodnih nekoliko meseci, što je rezultiralo izjednačavanjem cene hlebnog zrna sa cenom kukuruza, podatak da sadašnja cena istrajava na ovoj poziciji, dobar je signal za vlasnike pšenice.

Kukuruz je jedina roba sa listinga berze čija je cena na približnom nivou kao i prethodne godine. Sve ostale robe su daleko ispod prošlogodišnjih vrednosti. U nedelji za nama cena kukuruza je u odnosu na prethodni nedeljni period u porastu za 1,73%. Kukuruz SRPS kvaliteta se protekle nedelje prodavao po prosečnoj ceni od 17,23 din/kg ( 15,67 bez PDV). Inače berzansko trgovaje ovom robom protekle nedelje je zatvoreno cenom od 15,80 din/kg bez PDV, što je još od januara meseca ove godine najviša cena.

Soja se slično pšenici polakao oporavlja od velikog cenovnog pada koji se desio na samom početku proteklog meseca. Cena od 42,90 din/kg ( 39,00 bez PDV) koja je registrovana na berzi u poslednjoj nedelji marta, za 1,86% je veća od cene koja je figurirala prethodne nedelje. Soja se kao i pšenica vratila na januarski nivo što je i dalje ispod prošlogodišnje cene, ali svakako cena koja nagoveštava bolju tržišnu perspektivu ovoj robi.

 

budjenje produktne

 

PRODEX

Ovonedeljni robno-berzanski promet, koji je bio nešto manji nego prethodne nedelje, doneo je minimalne cenovne promene na tržištima kukuruza i soje.

Kukuruzom se trgovalo u rasponu od 15,60-15,80 din/kg, bez PDV-a, što je za deset do trideset para više nego prethodne nedelje, dok je soja, čija je aktuelna cena 39,00 din/kg, bez PDV-a, poskupela za 0,70 din/kg, u odnosu na pre nedelju dana. Istovremeno tokom cele ove nedelje cena pšenice se nije menjala u odnosu na prošli petak, što znači da su svi poslovi kupoprodaje hlebnog zrna, realizovani po ceni od 16,20 din/kg, bez PDV-a.

Blagi rast cena kukuruza i soje uticao je na blagi porast indeksne vrednosti PRODEX-a. Ovaj indeks na današnji dan beleži vrednost od 199,49 indeksnih poena, što je za 0,80 indeksnih poena više nego prošlog petka. Analize kretanja indeksne vrednosti PRODEX-a, ukazuju da prvog dana aprila ovaj indeks vredi više nego što je vredeo tokom čitavog marta meseca, što daje nadu optimizmu kada je u pitanju očekivani cenovni trend najzastupljenijih ratarskih kultura, u narednom periodu.

 

SVET

Gotovo tokom cele nedelje se tržište prilagođavalo očekivanjima koje bi mogao da prikaže najnoviji izveštaj USDA-a o očekivanim površinama pod kukuruzom i pšenicom. Velik pritisak su stvarali fondovi, koji su pokrivali svoje poziciji kako bi smanjili rizik. Izveštaj je objavljen u četvrtak, a brojke pokazuju značajan rast površina pod kukuruzom na 93,6 mil. akri, što je nagli skok u odnosu na prošlu godinu. Ovaj rast je na uštrb soje, koja će biti posejana na manje površina (82,4 mil. akri), kao i jare pšenice.
Tržište je negativno reagovalo na izveštaj, sa velikim prodajama kukuruza, naročito od strane fondova. Ova situacija je dovela do toga da se u Čikagu registruje najniža cena od početka januara, čime je za samo jedan dan anuliran gotovo jednomesečni rast.

Fjučers na kukuruz je u Čikagu, u odnosu na prošlu nedelju, jeftiniji za 4,61%, doj je cena fjučersa na pšenicu viša za 2,38%.

Cena soje sa majskom isporukom je beležila dvosmerna kretanja, ali je u suštini bila dosta stabilna. U odnosu na kraj prošle nedelje registrovan je rast od 1,45%, dok je sojin sačma skuplja za 1,24%.

U Parizu je zabeležen pad cena fjučersa. Fjučersa na pšenicu je jeftiniji za 0,49%, a na kukuruz 1,14%. U Budimpešti je, u forintama posmatrano, cena pšenice ostala ne promenjena, a cena kukuruza je viša u odnosu na prethodnu nedelju. Međutim, usled kursnih pomeranja, u evrima je cena pšenice na peštanskoj berzi niža za 2,24%, a kukuruza viša za 1,63%.

Pročitajte i ovo...