Home VestiEkonomija Dobri finansijski rezultati društvene mreže Facebook

Dobri finansijski rezultati društvene mreže Facebook

by bifadmin

Deonice društvene mreže Fejsbuk (Facebook) su veoma cenjene, kaže rukovodilac strategije na tržištu kapitala u Sakso banci (Saxo Bank) Piter Garnri (Peter Garnry), ali insistira na tome da još postoji ogroman potencijal za veći rast. Prihod Fejsbuka u prvom kvartalu porastao je za 52% u odnosu na prošlu godinu, na 5,38 milijardi dolara. Akcije u kompaniji Marka Zakerberga dostigle su najvišu vrednost ikada od USD 118 po akciji.

Kako navodi stručnjak Sakso banke, finansijski izveštaj kompanije Fejsbuk je veoma ubedljiv. Zarada u prvom kvartalu sa prihodom je nadmašila procene, zarada po akciji je prevazišla procene za 20 procenata, a svedoci smo i značajnog godišnjeg rasta od 15% u broju mesečnih aktivnih korisnika, koji se sada nalazi na 1,65 milijardi korisnika. Cifre rasta prihoda pokazuju da je na njih uticao veoma snažan rezultat Instagrama i video oglasa. Sada oko 83% ukupnog prihoda dolazi sa mobilne platforme, tako da se Fejsbuk sada potpuno prebacio na mobilnu strategiju.

Mislimo da je potencijal ovih deonica veoma dobar i zbog toga volimo duge pozicije na akcije Fejsbuka, ističe Garnri i dodaje da kao što je poznato Sakso ga ima u Sakso Strats portfoliju. I dalje smo svedoci potencijala ekspanzije marže na akcijama Fejsbuka, a oni i dalje rade na monetizaciji Mesindžer (Messenger) aplikacije, Votsapa (WhatsApp) kao i Instagrama, kaže Garnri.

„Potencijal koji ima Fejsbuk je i dalje ogroman i uprkos vrlo visokim procenama vrednosti, i dalje verujem da je ovo korektna vrednost s obzirom na putanju rasta. Nigde u SAD u ovom trenutku nije moguće pronaći ovakvu vrstu kompanije koja raste sa ovakvom vrstom prinosa od investitorskog kapitala“, zaključio je Garnri.

Pročitajte i ovo...