Home VestiEkonomija Obim trgovanja na Produktnoj berzi porastao za 34,88%

Obim trgovanja na Produktnoj berzi porastao za 34,88%

by bifadmin

Najava cenovnog preporoda berzanskih roba iz prethodne nedelje, našla je svoju punu potvrdu u nedelji za nama. Rast cena podstakao je i intenzivnije trgovanje. Bez obzira na okolnost približavanja praznika i neradnih dana, što po pravilu usporava tržište, trgovanje na “Produktnoj berzi” je bilo vrlo intenzivno. Ukupno 1.450 tona robe koliko su međusobno razmenili kupci i prodavci za 34,88% je više od obima trgovanja u prethodnoj nedelji, dok je finansijska vrednost trgovane robe iznosila 27.731.000 dinara i za 38,75% je veća od vrednosti trgovanja u prethodnom nedeljnom periodu.

Pšenica je protekle nedelje bila u centru pažnje. Ova roba ne samo da je bila najprisutnija na berzanskom tržištu, već je, što je mnogo važnija vest, imala jedan od najvećih nedeljnih cenovnih skokova u poslednjih godinu dana. Cena hlebnog zrna se kretala u rasponu od 17,00 din/kg bez PDV, pa do 17,50 din/kg. Prosečna cena trgovanja je iznosila 19,01 din/kg ( 17,28 bez PDV), što je za 6,67% veća cena od prosečne registrovane cene u prethodnom nedeljnom periodu.

Cena kukuruza u standardnim parametrima koji su predviđeni berzanskim pravilima za objavljivanje cene, praktično nije registrovana. Međutim, cena na bazi 4 ugovora i 500 prometovanih tona koja se odnosi na odloženu isporuku sa gratis lagerom do sredine maja meseca je iznosila 19,25 din/kg (17,50 bez PDV), što je vrlo indikativan pokazatelj o trendu na ovom tržištu. Očito je da se “mrtva trka” u visini cene između dve najvažnije žitarice i dalje nastavlja.

 

prodaja na pb

 

PRODEX

PRODEX je na novom ovogodišnjem rekordu koji na dan 27.04.2016. godine iznosi 2016,16 indeksnih poena, što je u odnosu an vrednost ovog pokazatelja od pre nedelju dana rast od 1,69 indeksnih poena.

SVET

Tokom ove nedelje na američkim berzama najznačajniju ulogu su odigrali fondovi, koji su u mnogome diktirali nivo cena uglavnom vođeni tehničkim analizama i kapitalizacijom profita. Jedini fundamentalni fakto koji je dodatno uticao na cenu su vremenski uslovi. Obilne padavine u SAD-u su odlagale setvu kukuruza, a zabrinutost oko vremenskih uslova u Argentini i Evropi je takođe uticala na cene.

Pšenica sa majskom isporukom je pojeftinila za 4,32%, a kukuruz za 1,65%.

Cena fjučersa na robe iz soja kompleksa se nije menjala u odnosu na kraj prošle nedelje. Pritisak fondova je i na ovom tržištu početkom nedelje oborio cenu, koja je kasnije imala uzlazni trend vrativši se na prošlonedeljni nivo.

U Budimpešti je cena pšenice niža za 1,21%, dok je kukuruza viša za 1,04%. U Parizu su, u odnosu na prošlu nedelju, cene pšenice i kukuruza zabeležile pad za 1,31%, odnosno 0,31%.

Pročitajte i ovo...