Home VestiEkonomija Dramatično raste tražnja za pozajmicama od Svetske banke

Dramatično raste tražnja za pozajmicama od Svetske banke

by bifadmin

Potražnja za kreditima Svetske banke je, prema navodima ove institucije, narasla na nivo koji se viđa samo u trenucima teških finansijskih kriza.

Banka je objavila da bi iznos pozajmljenih sredstava uskoro mogao da se popne na više od 150 milijardi dolara između fiskalne 2013. i ove fiskalne godine, kao i da je uočljiv rast tražnje za kreditima od strane ne siromašnih već zemalja sa srednjim prihodima.

U poslednjoj fiskalnoj godini, 2015, pozajmice od Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), ćerke Svetske banke, bile su najviše ikada viđene u nekriznim periodima – 23,5 milijarde dolara. Očekuje se da će vrednost pozajmica ove godine premašiti 25 milijardi.

U saopštenju ove institucije stoji da će njene usluge u narednom periodu biti veoma potrebne svetu s obzirom na slab rast globalne ekonomije. Svetska banka pak predviđa da će ekonomski rast u svetu ove godine biti 2,9%, što je više od prošlogodišnjih 2,4%, ali “uslovi za razvoj ekonomije i dalje nisu dovoljno dobri da bi se govorilo o napretku”.
Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...