Home Posle 5 Panamski dokumenti otkrili vrednu Modiljanijevu sliku

Panamski dokumenti otkrili vrednu Modiljanijevu sliku

by bifadmin

Zahvaljujući objavi Panamskih dokumenata, među mnogim “štedljivim” političarima i biznismenima, otkrivena su i umetnička dela koja su čuvana kao tajna. Među njima je slika italijanskog umetnika Amadea Modiljanija vredna 25 miliona dolara, koju su vlasnicima Jevrejima tokom Drugog svetskog rata zaplenili nacisti. Slika „Muškarac koji sedi sa štapom“ je pronađena među raznim drugim umetničkim delima koja su se nalazila u jednom deobro čuvanom depou u bescarinskoj zoni u Ženevi.

muskaac koji sediInače, pre dolaska Hitlera na vlast ova slika je pripadala porodici jevrejskog trgovca umetninama Oskara Štetinera, međutim on ju je 1939. bežeći pred nacistima ostavio u Parizu, a godinu dana nakon toga nacisti su je ponudili na prodaju. Štetiner je posle njihovog pada sa vlasti 1946. sudskim putem tražio povraćaj ovog vrednog platna, no umro je dve godine nakon toga pa je slučaj zatvoren.

Potom je 2011. godine jedna kanadska kompanija u ime njegovog unuka Filipepea Mestraćija bezuspešno pokušala da dođe do ove slike preko američkog suda, i tada je ustanovljeno da je njen vlasnik ofšor kompanija „International Art Center“, koju kontrolišu članovi porodice Nahmad, poznate po trgovanju umetninama.

Panamski dokumenti su to potvrdili pa je švajcarsko pravosuđe pokrenulo kazneni postupak i zatražilo od porodice Nahmad da vrati sporno platno.

Pročitajte i ovo...