Home VestiEkonomija Lagard: Nismo u krizi ali ekonomski rast jeste usporio

Lagard: Nismo u krizi ali ekonomski rast jeste usporio

by bifadmin

Svetska ekonomija se postepeno oporavlja ali i dalje je krhka, tvrdi direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard i dodaje da bi njen oporavak mogao trajati duže nego što je to bilo očekivano.

MMF je u januaru smanjio prognozu svetskog rasta za ovu godinu na 3,4% a za 2017. godinu na 3,6%, i upozorio da će njen rast biti usporeniji. Krivci za ovo su, po tadašnjem saopštenju Fonda, problemi u kineskoj ekonomiji, niske cene sirovina i turbulencije u još nekim ekonomijama u razvoju.

No, prošle nedelje je MMF objavio da je situacija možda još nepovoljnija: u Sjedinjenim Državama ekonomski rast stagnira, u evrozoni se oseća deficit investicija, ali i visoka nezaposlenost, a u Japanu su i inflacija i ekonomski rast slabiji od očekivanih. U međuvremenu Kinu je tranzicija u održiviji ekonomski sistem koštala ekonomskog rasta a Brazil i Rusija, kao i BLiski Istok, su duboko pogođeni padom cena nafte. Dakle, nigde nije sjajno.

Lagard je izjavila i da su kvantitativno popuštanje Evropske centralne banke i odluka FED-a da uspori sa povećanjem referentnih kamatnih stopa ipak malo popravile ekonomski ambijent. Ali i dalje postoji veliki rizik po razvijene ekonomije u vidu prezaduženosti zemalja, niske inflacije, deficita investicija, niske produktivnosti i u nekim slučajevima – velike nezaposlenosti. Što se tiče zemalja u razvoju, Lagard kaže da njih najviše ugrožavaju niske cene sirovina, visok korporativni dug i nestabilan priliv kapitala.

Pročitajte i ovo...