Home VestiEkonomija Šta će biti sa RTB Borom?

Šta će biti sa RTB Borom?

by bifadmin

Uskoro ističe rok za privatizaciju velikih preduzeća gubitaša, a rešenje njihovih problema se ne nazire. Jedna od kompanija koje bi mogle biti ugašene posle maja je i RTB Bor, o čijoj sudbini se piše i van okvira domaćih medija – Blumberg je danas objavio analizu situacije u preduzeću od kojeg zavisi veliki deo stanovništva ovog grada.

Naime, Rudarsko-topioničarski basen Bor je već imao dva propala pokušaja prodaje posle kojih je smanjio broj zaposlenih za tri četvrtine na oko 5.000 radnika. Propao je i pokušaj revitalizacije ovog preduzeća a uprkos skupoj investiciji (251 milion dolara) u topionicu RTB i dalje proizvodi bakar po ceni od 5.000 dolara po toni, što je iznad tržišne cene od 4.828 dolara. Kompanija je u 2014. izgubila 2,4 milijarde dinara, a prošle godine je usvojila plan da restrukturira svojih 700 miliona evra duga.

Rukovodstvo ove kompanije ističe rezultate studija koje su pokazale da su njoj samo potrebna sredstva (30 miliona evra) da dođe do sopstvenih sirovina i da bi onda bila profitabilna.

No, sudbina RTB-a ali i drugih kompanija “zrelih za privatizaciju” još nije poznata, ali zna se da će socijalni program za radnike koštati državu. Fiskalni savet procenjuje da će trošak pružanja pomoći 11 najvećih državnih kompanija iznositi 200 miliona evra.

Pitanje je i kako rešiti problem viška zaposlenih u ovim preuzećima. U Boru je npr prosečna zarada 60.000 dinara, što je skoro za trećinu veće od nacionalnog proseka, i zaposleni iz tog razloga ne prihvataju programe koji nude otpremnine za odlazak sa radnih mesta.

Pre neki dan je najavljeno da će novi menadžeri, zajedno sa stručnjacima MMF-a, kreirati program za izlazak iz krize RTB Bora. Više o ovome nije poznato.

Pročitajte i ovo...