Home VestiEkonomija Tetra Pak objavio naučni rad o termičkoj obradi hrane sa komadićima

Tetra Pak objavio naučni rad o termičkoj obradi hrane sa komadićima

by bifadmin

Tetra Pak je objavio naučni rad o rešavanju pitanja prenosa toplote pri obradi hrane sa komadićima. Stručnjaci u kompaniji su kreirali jedinstven matematički model kojim se definišu koeficijenti prenosa toplote za različite vrste komadića na osnovu njihove veličine, oblika i koncentracije. To omogućava precizno izračunavanje površine za razmenu toplote, temperature i vremena držanja potrebnog za pojedine recepte.

Tetra Pak sada koristi ova otkrića da bi pomogao proizvođačima u prehrambenoj industriji da optimizuju svoje linije za obradu. Preciznost u termičkoj obradi i dizajn sistema unapređuju kvalitet proizvoda očuvanjem ukusa, boje i teksture komadića. To takođe smanjuje operativne troškove, ne dovodeći u pitanje bezbednost hrane.

Boris Vergaš, direktor prodaje procesne opreme za regiona Balkana u kompaniji Tetra Pak, izjavio je sledeće o naučnom radu: “U poslednjih 20 godina Tetra Pak je mnogo ulagao u istraživanje prenosa toplote. Ova poslednja inovacija predstavlja samo još jedan korak napred u smislu naših kompetencija u obradi hrane sa komadićima, u rasponu od napitaka (npr. voćni sok sa komadićima voća) do različitih prehrambenih proizvoda velikog viskoziteta, a posebno konzervisanih prehrambenih proizvoda sa srednjim i većim komadićima’’.

Tetra Pak obrada već obuhvata pun raspon rešenja u obradi hrane sa komadićima, kao što je mešanje proizvodnim mikserima, paketna obrada, kontinuirana termička obrada cevnim i pločastim izmenjivačima toplote; međutim, ova najnovija inovacija predstavlja pravi proboj u metodologiji izračunavanja količine toplote koju prenose izmenjivači toplote, što omogućava optimalan dizajn linija za obradu, unapređuje operativnu efikasnost i kvalitet proizvoda.’’

Naučni rad se može videti ovde, a video snimak se takođe može videti ovde.

Pročitajte i ovo...