Home VestiEkonomija Država štiti Galeniku od bankrota

Država štiti Galeniku od bankrota

by bifadmin

Vlada Srbije trebalo bi ove nedelje da donese zaključak kojim javnim preduzećima preporučuje da ne blokiraju Galeniku, pišu danas Večernje novosti.

Produženi rok za podnošenje prijava za partnerstvo sa tom kompanijom ističe 27. maja, par dana pre nego što fabrika lekova gubi zaštitu države od prinudne naplate.

Kako pišu Novosti, poverioci neće još krenuti u naplatu dugova, sa bankarskim sektorom je dogovoreno mirovanje potraživanja, kao i reprogram sa privatnim dobavljačima.

Sa saradnju sa Galenikom zainteresovano je sedam kompanija, od čega su kako navode, četiri zainteresovane za preuzimanje 25 odsto firme i upravljanje, a tri razmišljaju o različitim načinima saradnje.

Najveći poverilac Galenike je država. Srbijagas i Elektroprivreda, po zaključku Vlade ne bi trebalo da krenu u prinudnu naplatu.

Tender za izbor strateškog partnera za Galeniku koji će dokapitalizacijom steći vlasništvo od 25 odsto u Galenici, po ceni od najmanje sedam miliona evra, objavljen je 4. aprila.

Vlasnici Galenike su država Srbija sa ulogom od 70 odsto, Akcionarski fond ima odeo od 15 odsto, a ostali akcionari 15 odsto.

Galenika je na spisku preduzeća u restrukturiranju čija zaštita od poverilaca ističe 31. maja. Dugovi te kompanije su premašili 200 miliona evra.

Izvor: Beta, Novosti

Pročitajte i ovo...