Home VestiPolitika i društvo Hakaton za društveno uključivanje osetljivih i marginalizovanih grupa

Hakaton za društveno uključivanje osetljivih i marginalizovanih grupa

by bifadmin

U organizaciji Balkanske inicijative za toleranciju i uz podršku Erazmus programa Evropske unije u Beogradu je od 17. do 24. maja održan trening za nevladin sektor o upotrebi digitalnih tehnologija, uz hakaton na temu inkluzivnog društva. „Hakeri“ iz različitih organizacija iz dvanaest zemalja su u atmosferi druženja, razmenjivanja mišljenja i pod budnim okom mentora radili na pronalaženju najboljih digitalnih rešenja za društveno uključivanje osetljivih i marginalizovanih grupa.

Prva dva dana, nakon upoznavanja i podele u timove, učesnici projekta su radili u malim grupama i u plenumu su prošli kroz metode Design Thinkinga, fokusirajući se da potrebe korisnika svojih usluga spoje sa postojećim tehnološkim rešenjima i sa onim što je dostupno i održivo. U naredna četiri dana tokom samog hakatona, aktivisti iz nevladinog sektora su u radu sa programerima i IT dizajnerima, došli do inovativnih digitalnih rešenja kojima će se rešavati konkretan problem u zajednici. U ponedeljak, 23. maja od 16 do 18 časova u knjižari Magistrala, Doma kulture Studentski grad na Novom Beogradu, Bulevar Zorana Đinđića 179, šest timova će tokom Pitchinga imati priliku da predstave osmišljena rešenja stručnom žiriju koji čine predstavnici međunarodnih fondacija i kompanija koje se bave razvijanjem softvera, kao i zainteresovanoj javnosti.

U svetlu svetske izbegličke krize čak dve ekipe su se fokusirale na ovaj problem. Tim koji su sačinjavali: Romana Zajec iz Zavoda Apis i Miha Pšenica iz Miha.com iz Slovenije, sa Laurom Poortengom, ESL instruktorkom iz Galway Migrant Center-a iz Severne Irske su osmislili projekat prevazilaženja jezičke barijere i pomoći migrantima radi lakšeg snalaženja u novoj zajednici putem aplikacije koja povezuje migrante sa najbližim volonterima koji govore više jezika i koji mogu da im pomognu. Druga aplikacija se odnosi na migrante i izbeglice i njihovo ponovno spajanje sa porodicom. U hitnim situacijama gde su mnogi migranti izgubili članove svoje porodice na putu ka obećanoj zemlji u kampovima za njihovo okupljanje napraviće se baza podataka, sa individualnim profilima izbeglih koji će sadržavati fotografije, mesto i vreme razdvajanja i osnovne podatke o njima. Ova aplikacija će biti dostupna samo korisnicima u kampovima zbog zaštite podataka. Projekat je osmislio tim u sastavu: Hossein Mazarei iz Zavoda Apis/UNHCR iz Slovenije, Oguzhan Oztanir i ZeynepYavuz iz Toplum Gonulluleri Vakfiy iz Turske i Ivana Puja iz NGO Urbana mladež iz Hrvatske uz podršku programera Nemanje Nedeljkovića iz Srbije.

Mladi iz podeljenih zajednica su takođe bili u fokusu, kao društveno osetljiva grupa. Tako se tim u sastavu: Lisa Di Giannuario, grafički dizajner, Matteo Lamnije i Luciano Blinishta, aktivisti iz Malteškog reda Albanije, Valentina Erman i Baptista Benet, koji su aktivistkinja i programer, oboje iz Francuske, uz podršku Bruna Pape, programera i projektnog menadžera iz Unije mladih Hrvatske, bavio pitanjima nedostatka dijaloga među mladima u post-konfliktnim područjima. Oni su kreirali web platformu pod imenom Tune2gether koja sakuplja fotografije i video radove sa specifičnim hashtagom (#). Uticaj posta se pojačava pričom koja ga opisuje i lajkovima, komentarima i šerovanjem. Projekat pod imenom Voila se bavi nedostatkom komunikacije među mladim kreativcima u podaljenim društvima. Njihovo rešenje je kreiranje mobilne aplikacije koja će da služi kao platforma za povezivanje i komunikaciju između različitih grupa korisnika omogućavajući im da dele kreativane veštine, interesovanja i ideje. Ova platforma biće polazna tačka za saradnju i projekte među korisnicima bez obzira na njihovo kulturno i etničko poreklo i bez diskriminacije. Na ovoj aplikaciji su zajedno radili aktivisti: Raffaela Pascucci iz Kancelarije mladih opštine Peruđa iz Italije, Danielle Bonner iz organizacije koja se bavi ljudskim pravima Equality Aware iz Severne Irske, Liga Silina iz fondacije Baltički regionalni fond iz Letonije, dizajner Anže Pintar iz Zavoda Apis iz Slovenije, i programer Radu Braniscan iz rumunske organizacije Carusel.

Stariji sugrađani u ruralnim sredinama, izolovani i usamljeni su takođe bili tema ovog hakatona. Putem aplikacije koja centralizuje podatke programa poseta javnih servisa i institucija ovim građanima, i mapira specificne potrebe ovih lica za određenim društvenim programima, volonterima će biti olakšano planiranje aktivnosti, čime će pospešiti redovnost i učestalost posećivanja starih lica. Aplikaciju je osmislila Lisa Ferro iz organizacije ESDIME iz Portugala, uz programersku i dizajnersku podršku Ivana Vuksanova iz Buinho Wellbeing Lab iz Portugala, i Jovana Romčevića iz Srbije. Još jedna važna aplikacija koja može da pomogne aktivistima iz nevladinog sektora pod nazivom Karusel olakšava komunikaciju i transparentnost među socijalnim radnicima jer podrazumeva organizaciju svih dokumenta društveno osetljivih grupa na jednom mestu, koji su u svakom trenutku lako dostupni putem lap topova i mobilnih telefona, samo regitsrovanim organizacijama, što olakšava i monitoring njihovih aktivista na terenu, i pružanje pravovremene pomoći najranjivijim građanima. Aplikaciju je osmislio sledeći tim: Ciobanu Simona iz Rumunije (Carusel organizacija), Zukulis Rinalds iz Letonije (Baltički regionalni fond), Elvisa Mahmutović i Ana Sekulić iz Bosne i Hercegovine (Šesto čulo).

Mentori na projektu su Filip Milošević iz Share fondacije, Katarina Popović, pisac i tech preduzetnica, Predrag Radović, programer iz Hacklab Beograd, i Ivana Stanojev iz BIT-a. Kako Filip navodi oni su više nego zadovoljni osmišljenim rešenjima i celokupnim procesom kroz koji su aktivisti prošli, zajedno sa dizajnerima i programerima. “Impresivno koliko ideja, energije i entuzijazma izbije iz većine aktivista kada se prvi put iole bolje upoznaju sa time šta internet, novi mediji i tehnologija mogu da urade za naše društvo”, rekao je Filip. Predrag dodaje: “ Sa uživanjem sam pratio timove kako razvijaju predložena rešenja za ključne društvene probleme današnjice, tehnički spretni oni su znatno olakšali moj posao mentorisanja, pa sam imao dosta vremena da zamislim bolju neizbežnu budućnost koju će ovi mladi umovi ostvariti. „Za kratko vreme nastalo je šest zanimljivih digitalnih rešenja koja su namenjena popravci sveta. Ova ekipa je sasvim posvećena popravkama o kojima često ni ne razmišljamo – usamljenost, posvađane grupe, zaraćene zemlje … i popravka kreće od ljudi kojima ova rešenja omogućavaju da zajedno nešto urade. Ponekad je to „nešto“ ono što je do juče delovalo nemoguće. Ovde tehnologija ima emotivne i društvene zadatke i radi ih maestralno“, izjavila je Katarina.

Pročitajte i ovo...