Home VestiPolitika i društvo Počela primena Zakona o inspekcijskom nadzoru

Počela primena Zakona o inspekcijskom nadzoru

by bifadmin

U Srbiji je počeo da se primenjuje Zakon o inspekcijskom nadzoru, čiji je cilj da po prvi put na celovit način uvede red u rad inspektora, doprinese smanjenju sive ekonomije i štiti privrednike koji posluju legalno. Kako je objavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, puna primena zakona počela je od subote, 30. aprila.

Navodi se da zakon uspostavlja drugačiji odnos države i privrede, inspektora i privrednika i usmeren je na preventivno delovanje. Od inspekcija se sada očekuje da pružaju više stručne i savetodavne podrške, kao i da izriču preventivne mere, kako ne bi došlo do nezakonitosti i štete.

Pri pronalaženju nepravilnosti u velikom broju slučajeva se očekuje da privrednik ima rok da je otkloni, a ne da odmah bude kažnjen.

Navodi se da je dosadašnji odnos inspekcijskih službi prema privrednicima bio uglavnom represivnog karaktera, budući da su inspekcije uglavnom delovale reaktivno, nakon uočene nezakonitosti ili štetnog događaja ili očekujući da ih pronađu, a sada je njihov cilj da ih spreče.

Od pune primene zakona svaki redovan nadzor podrazumeva obaveznu upotrebu kontrolnih lista, koja će dati uvid u stvarno stanje rizika i zakonitosti poslovanja, kao i osnov za planiranje budućih nadzora. Privrednici će moći sami sebe da prekontrolišu i pravovremeno otklone nedostatke pomoću kontrolne liste koja se objavljuje na internet stranici inspekcija.

„Ako inspekcija ne sačini kontrolne liste iz svoje oblasti nadzora ili ih ne primenjuje u redovnom nadzoru i ne objavi ih, rukovodiocu inspekcije preti novčana kazna od 120.000 do 150.000 dinara“, objavilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Najavljeno je da će Upravni inspektorat Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave krenuti u nadzor s početkom pune primene Zakona kako bi se utvrdilo stanje da li su sve inspekcije objavile svoje kontrolne liste.

Ocenjeno je da je ovo jasan korak ka uređenijem i poštenijem postupanju inspektora, kao i razvijanju saradnje i većeg poverenja između privrednika i inspekcijskih službi.

Po novom zakonu, sve inspekcije vrše nadzore po prethodno usvojenom planu, koji se zasniva na utvrđenom stanju u oblasti nadzora i na sistematično pripremljenoj proceni rizika.

Od avgusta prošle godine, kada su neregistrovani subjekti postali predmet nadzora sve 33 inspekcije Srbije, u poređenju sa istim periodom 2014-2015. godine broj registrovanih preduzetnika u proseku je povećan za oko 15,5%.

Izvor: RTV, eKapija

Pročitajte i ovo...