Home VestiEkonomija Predstavljeni programi podrške MSP sektoru

Predstavljeni programi podrške MSP sektoru

by bifadmin

Program za nabavku opreme za mala i srednja preduzeća i ona koja vode dvojno knjigovodstvo biće objavljen tokom naredne sedmice ili najkasnije krajem maja, dok će razvojni program biti otvoren u toku juna, najavila je u utorak, 17. maja 2016. godine, Marija Stošković iz Sektora za mala, srednja preduzeća i preduzetništvo Ministarstva privrede.

Ona je podsetila da je Vlada Srbije donela odluku da 2016. bude Godina preduzetništva i za te namene opredeljeno je 16 milijardi dinara za programe podrške malim i srednjim preduzećima od čega su 4,4 milijarde bespovratna sredstva.

Privredna komora Beograda i Regionalna agencija za razvoj i evropske integracije Beograda organizovale su u utorak predstavljanje Godine preduzetništva i ponuđenih programa, a Marija Stošković je podsetila da se sistemski pristupilo objedinjavanju svih programa podrške malim i srednjim preduzećima sa nacionalnog nivoa. Ministarstvo privrede je ponudilo četiri programa.

Jedan podrazumeva nefinansijsku podršku, odnosno edukaciju i obuku koja se sprovodi po celoj Srbiji, a tri programa su osmišljena kao finansijska podrška malim i srednjim preduzećima.

– To su program za nabavku opreme, za mala, mikro preduzeća i preduzeća koja vode dvojno knjigovodstvo i taj poziv će biti objavljen u toku sledeće nedelje, a drugi program je finansijska podrška početnicima, odnosno start ap programi za početnike i one koji tek planiraju da registruju svoj biznis – rekla je Stošković i dodala da je ovaj program već objavljen.

Pored toga, postoji i razvojni program koji je namenjen onima koji posluju duže od dve godine i on podrazumeva 20% nepovratnih sredstava države i 80% sredstava Fonda za razvoj.

Kako je dodala Stošković, zainteresovani se sa svim detaljima i uslovima mogu upoznati na sajtu Ministarsva privrede ili www.godinapreduzetnistva.rs.

Izvor: Tanjug, eKapija

Pročitajte i ovo...