Home VestiEkonomija Učenici srednjih škola predstavili svoje preduzetničke projekte

Učenici srednjih škola predstavili svoje preduzetničke projekte

by bifadmin

Poslednja faza projekta “Preduzetnik u srednjoj” održana je u Privrednoj komori Srbije, gde su učenici beogradskih srednjih škola predstavili njihove kompanije, odnosno ideje za pokretanje i osnivanje kompanija, kao i kompletan biznis plan. Projekat je realizovao PROMOS, Organizacija za promociju potencijala Srbije, a podržan je i od strane Kancelarije za mlade i saradnju sa udruženjima Grada Beograda.

U okviru svečanog otvaranja završne konferencije ovog projekta učesnicima su se obratile Nermina Ljubović, direktorka sektora za privredni sistem Privredne komore Srbije i Mila Dimitrijević iz kompanije EY (Ernst & Young). One su govorile o značaju angažovanja mladih ljudi kada je privredni sektor u pitanju i poručile učesnicima da rade na ostvarivanju svojih poslovnih ideja i na taj način napreduju u karijeri.

Nakon njihovog obraćanja usledilo je predstavljanje timova iz nekoliko beogradskih srednjih škola koje su učestvovale u ovom projektu. Naime, svi učesnici su u okviru prve i druge faze projekta “Preduzetnik u srednjoj” imali priliku da kroz predavanja i radionice koje su održali neki od uspešnih preduzetnika poput Vladimira Prelovca, osnivača kompanije Devana, Stefana Saloma suosnivača kompanije Infostud i drugih, saznaju više o poslovnom pregovaranju, marketingu, kao i da nauče osnovne veštine prezentovanja i javnog nastupa. Njihov zadatak je bio da nakon prve dve faze osmisle i prezentuju svoju firmu na što uspešniji način koristeći stečena znanja iz oblasti preduzetništva.

Stručni žiri sastavljen od predstavnika Privredne komore Srbije i predstavnika kompanije EY imao je zadatak da izabere najbolju ekipu, ocenjivajući pritom prezentaciju firme, orginalnost ideje i celokupan biznis plan, odnosno sve komponente koje uspešna kompanija treba da sadrži.

Kompanija za kreiranje i plasman video igara, kompanija za proizvodnju suncobrana sa solarnim panelima, kao i kompanija koja se bavi unapređivanjem zaštite životne sredine, samo su neke od ideja učesnika projekta “Preduzetnik u srednjoj”.

Ekipa koja je prema mišljenju žirija osmislila najuspešniju kompaniju je ekipa iz Šeste beogradske gimnazije sa idejom za kompaniju Ekos, koja se bavi reciklažom i zaštitom životne sredine. Oni su dobili nagradu u vrednosti od 25 000 dinara i podstrek da u budućnostui dodatno rade na realizaciji svoje ideje.

PROMOS, Organizaciju za promociju potencijala Srbije, osnovala je grupa studenata Univerziteta u Beogradu. Osnovana je sa željom da promoviše privredne sektore u koje treba ulagati, a to su pre svega IT, organska poljoprivreda, turizam i preduzetništvo, kao nit koja se provlači kroz sve sektore, kao i da predstavi pozitivne strane našeg društva i da ohrabri, pre svega mlade da ostanu u Srbiji.

Pročitajte i ovo...