Home VestiEkonomija Proglašena Zlatna, Srebrna i Bronzana Gazela Srbije u 2016.

Proglašena Zlatna, Srebrna i Bronzana Gazela Srbije u 2016.

by bifadmin

Juče su u Skupštini grada Beograda proglašene Zlatna, Srebrna i Bronzana Gazela Srbije u 2016, odnosno najbolje od najbrže rastućih kompanija u zemlji.

Tri najbolje kompanije izabrane su među „TOP 500 Gazela“ koje su u periodu od pet godina (2010-2014.) udvostručile svoju prodaju i obezbedile 18.232 novih radnih mesta.

„Gazele“ koje su osvojile ovo priznanje za svoje poslovanje, su Chemical Agrosava d.o.o. Beograd (Zlatna Gazela Srbije 2016), Vega IT Sourcing d.o.o. Novi Sad (Srebrna Gazela Srbije 2016), kao i Hrana Produkt d.o.o. Salaš Noćajki (Bronzana Gazela Srbije 2016). Pored njih u najuži izbor ušle su i kompanije, koje su dobile zahvalnice za učešće na projektu, Ćatić Company d.o.o. Prijepolje i MDS informatički inženjering d.o.o. Beograd.

Porodična firma Chemical Agrosava osnovana je 1990. godine. Preduzeće je specijalizovano za istraživanje, razvoj, proizvodnju i promet sredstava za zaštitu bilja u tečnom, granularnom i praškastom obliku, folijarnih hraniva i semena hibrida kukuruza. U poslednjih pet godina skoro su udvostručili svoje prihode koji u 2014. prelaze tri milijarde dinara. U istom periodu firma je zaposlila preko 60 novih ljudi i danas je to kolektiv sa 157 zaposlenih koji su u 2014. ostvarili dodatnu vrednost preko 3 miliona dinara po zaposlenom. U timu imaju sedam stalno zaposlenih doktora nauka, a više od polovine zaposlenih poseduju visoko obrazovanje.

Svoje proizvode uspešno plasiraju na inostrana tržišta. Agrosava je u 2014. izvezla svojih proizvoda za 1.300.000 EURA u 8 zamalja, a u 2015. su izvezli 1. 800.000 EURA u 11 država, od čega najviše hibrida kukuruza. Profesionalizam, visoki standardi kvaliteta proizvoda i usluga i međunarodni sertifikati doveli su do uspešne saradnje sa vodećim svetskim proizvođačima kao što su Bayer Crop Science, BASF, DuPont i drugi. DuPont ih je 2009 uvrstio među 5 najekološkijih fabrika u svetu.
Chemical Agrosava koji posluje sa odličnom A1+ bonitetnom ocenom je primer preduzeća koje srpski privredni razvoj vodi u smeru bogate i stabilne budućnosti utemeljene na znanju, inovacijama i povezivanju u svetske tokove. Sve ovo su razlozi zbog kojih je Savet Gazela izabrao Chemical Agrosavu za Zlatnu gazelu Srbije 2016.

Za finalni izbor najbolje tri firme bili su zaduženi članovi Saveta koji su učestvovali u projektu, Željko Sertić, ministar za Privredu Vlade repubike Srbije, Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije, Milan Petrović, predsednik Srpske asocijacije menadžera, Miloš Petrović, predsednik Razvojne agencije Srbije, Dejan Šoškić, profesor na Ekonomskom fakultetu, i Dragica Pilipović Chaffey, potpredsednik za korporativne poslove kompanije SBB.

Pročitajte i ovo...