Home VestiIT i nauka Bezbednost podataka i rešenja zasnovana na cloud platformi u vrhu prioriteta IT investicija u Evropi

Bezbednost podataka i rešenja zasnovana na cloud platformi u vrhu prioriteta IT investicija u Evropi

by bifadmin

Rezultati istraživanja kompanije Toshiba objavljeni u vodiču za CIO menadžere, „Make IT Work“, ukazuju kako kompanije srednjih veličina i korporacije mogu da prebrode IT izazove današnjice.

Toshiba Europe danas otkriva da su bezbednost podataka (54%) i nova rešenja zasnovana na cloud-platformi (52%) – najvažnije oblasti u koje IT odeljenja organizacija iz Evrope planiraju da investiraju ove godine. Rezultati su dobijeni istraživanjem mišljenja 400 IT menadžera višeg ranga, iz velikih i kompanija srednjih veličina u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj.

Istraživanje, koje je Toshiba sprovela u saradnji sa nezavisnom analitičkom kućom ICM Unlimited, posebno naglašava izazove sa kojima se suočavaju zaposleni u IT sektorima u jeku sve veće raznovrsnosti dostupnih uređaja i rastućeg trenda „interneta stvari“ (Internet of Things), kao i načina na koji pomenuti trendovi generišu nova i sve veća očekivanja od zaposlenih i upravnih odbora kompanija. Njihov raspon kreće se od upravljanja softverskim nadogradnjama – što ispitanici iz Velike Britanije (36%) i Nemačke (39%) ističu kao svoje najveće izazove pri upravljanju različitim uređajima korisnika – do zaštite, koja može da im trasira put kroz sve širi dijapazon bezbednosnih pretnji.

Illustrations-copy-02

Uređaja koji se povezuju sa kompanijiskim podacima danas je više nego ikada. Sa 62% zaposlenih na svim tržištima koji za posao koriste lične uređaje, uključujući pametne telefone (42%) i tablet računare (31%) za rad van kancelarije, kompanije opravdano smatraju bezbednost podataka svojim najvišim prioritetom.

Rezultati istraživanja takođe pokazuju da višestruke pretnje po IT bezbednost dovode do čestog preispitivanja kompanija, zbog čega preko 60% ispitanih revidira svoju strategiju bar jednom godišnje. Širom Velike Britanije i Nemačke jedan od pet ispitanih donosilaca odluka o IT-ju smatra spoljašnje sajber-napade najvećim rizikom po korporativnu bezbednost kompanije, dok su virusi (22%) najveći razlog za brigu u Francuskoj.

Kako bi obezbedile adektvatan balans bezbednosti, istovremeno omogućavajući zaposlenima da napreduju koristeći svoje uređaje za posao, izuzetno je važno sprovoditi pametne i promišljene IT nabavke. Slaba autonomija rada na baterije (41%) jedna je od najčešćih pritužbi sa kojom se susreću IT menadžeri, što pokazuje da kompanije moraju da se usredsrede na investiranje u uređaje koji su namenski projektovani za poslovnu primenu, kao što je, na primer, Toshiba Portégé Z20t-C koji omogućuje rad na baterije do 17 sati .

Illustrations-copy-03

Cloud-rešenja su ključni prioritet za investicije, jer pomažu kompanijama da budu konkurentnije s obzirom na jednostavnije upravljanje podacima, dokumentima i aplikacijama koje zaposleni koriste na svojim uređajima. Uz pomoć računarstva u oblaku (cloud-platforme), kompanije mogu da koriste IT resurse na zahtev i po potrebi, što im omogućava da povećavaju i smanjuju upotrebu računarskih resursa u skladu sa rastom poslovanja.

Make IT Work vodič

Ostali rezultati istraživanja i dodatne informacije sadržane su u vodiču „Make IT Work“, kompanije Toshiba, koji je od danas širom Evrope dostupan za preuzimanje sa ‘Make IT Work’ lokacije. Vodič je usredsređen na najvažnije izazove sa kojima se suočavaju viši donosioci IT odluka, sa različitim poglavljima koji reprezentuju osnovne principe Toshibine filozofije za poslovne proizvode i rešenja – bezbednost, pouzdanost, moć povezivanja, izdržljivost i upravljivost.

Nil Bremli (Neil Bramley), direktor B2B PC poslovne jedinice kompanije Toshiba Europe, prokomentarisao je da „tehnološke inovacije nastavljaju da prožimaju potrošačke i profesionalne sfere. Deluju kao moćan pogon za veću efikasnost, ali, kao što i viši donosioci odluka IT širom kontinenta ukazuju, moraju da se implementiraju na upravljiv način po obimu i tako da obezbede pouzdano, bezbedno i konzistentno iskustvo povezivanja.”

Illustrations-copy-01

„Štaviše, uz činjenicu da 81% viših IT menadžera smatra bezbednost podataka ključnim činiocem, a potrošnju na rešenja za IT bezbednost i sajber napade vidi kao najveću pretnju po korporativnu bezbednost, izuzetno je važno da i sami IT timovi primenjuju upravo to što savetuju svojoj kompaniji,” dodao je Nil Bremli. „Naše istraživanje otkriva i da je neautorizovano korišćenje IT sistema i rešenja redovna praksa u organizacijama, i da se smatra da su upravo zaposleni u IT odeljenjima (41%) najčešći prekršioci ustanovljenih pravila. Nadamo se da će naš vodič pomoći višim IT menadžerima da postanu svesniji propusta ovog tipa, kao i drugih potencijalnih ranjivosti u svojim procesima i infrastrukturi.”

Novi vodič i studija deo su Toshibinog panevropskog programa „Make IT Work“, koji je lansiran u februaru ove godine, uporedo sa predstavljanjem novih namenskih uređaja za poslovnu primenu – među kojima su i modeli Portégé Z20t-C, Z30-C i Tecra A40-C. Ovaj program reafirmiše Toshibinu predanost tržištu poslovnih korisnika, naročito u korporativnom i sektoru srednjih preduzeća.

Pročitajte i ovo...