Home VestiEkonomija Promet robe na Produktnoj berzi prošle nedelje: Rast cene kukuruza

Promet robe na Produktnoj berzi prošle nedelje: Rast cene kukuruza

by bifadmin

Tržište berzanskih roba se definitivno otvorilo. Već treću nedelju za redom prometi na organizovanom berzanskom tržištu beleže količine od preko 1.000 tona. Cene su u porastu, tražnja je aktivna, izvoz se intenzivira i eto razloga za povećanu tržišnu aktivnost. Cene žitarica su u porastu, a soja se stabilizovala na nivou svog ovosezonskog rekorda.

Promet od 1.323 tone robe koliko je prometovano u prošloj nedelji je za 22,18% manji nego prethodne nedelje, dok vrednost robe koja je bila predmet razmene između prodavaca i kupaca iznosila 26.908.090 dinara i za 21,96% je manja u odnosu na upoređujući podatak iz nedelje pre toga.

Kukuruz je u centru zbivanja. Svoju liderski status ova berzanska roba nije zavredela samo po obimu trgovanja i broju zaklučenih ugovora , već pre svega zbog svoje cenovne pozicije. Zabeleženo trgovanje tokom nedelje od 18,40 din/kg bez PDV, je veoma uzdrmalo ovo tržište i to čak toliko da se u ponudama od strane prodavaca pominje i cena od 19,00 din/kg. Registrovana cena od 18,40 din/kg ne samo da je novi ovosezonski rekord, već je u odnosu na cenu od pre tačno godinu dana veća za čitavih 20%. Prosečna cena trgovanja ovom robom je na bazi 9 zaključenih kupoprodajnih ugovora iznosila 19,89 din/kg ( 18,08 bez PDV), što je nedeljni rast cene od 1,10%.

Pšenica je statistički posmatrano imala najveći nedeljni cenovni rast, s obzirom da je cena od 19,58 din/kg (17,80 bez PDV) za 2,69% veća u odnosu na prosečnu cenu u prethodnoj nedelji. Bez obzira na ovaj podatak ova roba gubi trku sa kukuruzom, što samo potvrđuje podatak da je od svih berzanskih roba jedino pšenica na nižem cenovnom nivou u odnosu na cenu u istom periodu prošle godine.

Soja je stabilizovala svoju cenu na vrednosti 47,30 din/kg (43,00 bez PDV), što je na identičnom nivou kao i prethodne nedelje. To je ujedno cenovni pik soje roda 2015. godine i prema ponašanju tržišnih učesnika stiče se utisak da će se cena u narednom periodu kretati u vrlo uskim rasponima upravo oko ove cene od 43,00 din/kg.

PRODEX je u porastu, shodno opštem rastu cena. Ovo je deseta nedelja za redom kako berzanski indeks raste. Na dan 27.05.2016. godine berzanski indeks iznosi 213,01 indeksnih poena, što je u odnosu na poslednji dan trgovanja u prethodnoj nedelji rast za 1,56 indeksnih poena.

Pročitajte i ovo...